anul trecut tatal meu adevenit mostenitor pe o lot de pamant pe care este construita o casa,acum vrea sa imi faca o donatie ca sa platim mai putin.Pe mine ma intereseaza daca aceasta donatie poate sa fie ataca de sotia lui,dar ea nu este mama mea fiind a2-a sotie.multumesc
In calitate de mostenitor rezervatar, sotia va putea, dupa decesul tatalui, sa solicite reductiunea liberalitatilor excesive, daca se constata ca prin donatie s-a depasit cotitatea disponibila si i s-a incalcat rezerva.
Mai bine faceti contract de vanzare-cumparare. Acesta nu va putea fi atacat de sotie.
imobilul de care faceti vorbire nu intra in categoria bunurilor dobindite de soti in timpul casatoriei, acesta fiind bunul propriu al tatalui dv. in aceste conditii el poate, fara acceptul sotiei, face orice act juric de dispozitie: poate sa-l vinda oricui plateste pretul cerut, poate sa-l doneze, etc. actul juric de dispozitie nu poate fi atacat de sotie.
Din cunostintele mele, donatia nu este mai ieftina - la notariat - decat vanzarea , ci se plateste la valoarea declarata a imobilului.Bunul este bun propriu al tatalui si nu are nicio legatura cu sotia lui , cea de-a 2-a.Nu are motive sa atace actul, dar poate sa o faca, pentru ca toti avem acces la justitie.Cel mai sigur mod ramane vanzarea, simpla, fara intrtinere sau uzufruct viager.Sa stapaniti sanatos noua proprietate.
dupa decesul tatalui mosteniti intregul sau patrimoniu, urmind ca patrimoniul dobindit de tatal dv. in cea de-a doua casatorie sa fie supus regulilor de drept comun in materia succesiunii. in ceea ce priveste casa din speta ea poate fi lasata in regimul juridic care il are, "mama vitrega" neavind nici un fel de drept patrimonial asupra ei.
Mostenire
clowntatto
tata a decedat ,dar mama traieste .Noi fiind 3 frati mama are drept sa lase toata averea unui singur frata.S-au doar parta ei?Daca poate sa cedeze fara ... (vezi toată discuția)