avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

tata a decedat ,dar mama traieste .Noi fiind 3 frati mama are drept sa lase toata averea unui singur frata.S-au doar parta ei?Daca poate sa cedeze fara semnatura celor2frati?Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 18:02, 24 Iulie 2010
Daca va referiti la mostenirea in urma decesului tatalui dvs, mama (sotia defunctului) dispune de cota ei de mostenire cum doreste dumneai. Poate sa o pastreze sau poate sa o instraineze (donatie de exemplu, dar numai la notar se poate face asta, evident sub semnatura).
In rest, fii defunctului beneficiaza fiecare la rindului lui de anume cota din mostenire, in urma decesului tatalui.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
Ariel_tm, utilizator
Nu sotia aupravietuitoare(mama dvs.) este cea care imparte mostenirea de pe urma sotului ci legea.
Dvs. si fratii dvs. culegeti in temeiul legii 3/4 din mostenirea tatalui, respectiv 1/4 culege sotia supravietuitoare(mama dvs.).
(fiecare mostenitor va lua cate un sfert din mostenirea tatalui.
Mama dvs. poate vinde sau dona sfertul pe care il mosteneste de pe urma sotului.
Daca va face o donatie pt. sfertul mai sus aratat, in momentul in care mama dvs. va deceda respectiva donatie va fi readusa la masa succesorala intrucat donatia intro asemenea situatie este considerata ca fiind facuta doar ca un avans asupra mostenirii.
Daca va face o donatie cu scutire de raport aceast va ramane a fratelui donatar in masura in care aceasta nu va fi atat de importanta incat sa depaseasca rezerva celorlalti frati mostenitori, pt ca intro asemenea situatie donatia se va reduce in limita cotitatii disponibile pt a respecta rezervele succesorale recunoscute de lege celorlalti frati.
Concluzia este ca o donatie nu este prea sigura, recomandat ar fi un act de vanzare cumparare a drepturilor succesorale ale mamei (de pe urma sotului)
dar sa se faca mentiunea ca pretul (banii) au fost dati (si chiar sa se plateasca pretul) in fata notarului pt ca altfel actul de vanzare cumparare valoreaza tot donatie si nu a rezolvat nimic.X-(X-(
X-(
X-(
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Partea ei poate sa o instraineze cui doreste, fara acordul nimanui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire rambonel rambonel BUNA SEARA tatal meu a decedat in urma cu un an de zile.nu s-a facut sucesiunea datorita faptului ca eu sunt singurul fiu si nu am dorit sa o \"intristez:'' ... (vezi toată discuția)
Mostenire august79 august79 in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)
Mostenire gadaleangrigore@yahoo.com gadaleangrigore@yahoo.com Scuze daca gresesc, Tatal meu a decedat, a fost recasatorit si i-a facut sotiei o donatie de 1/2 din casa, gradina casa este mostenita dela bunici mei adica ... (vezi toată discuția)