avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune?

Buna seara,
Ati putea sa imi spuneti care sunt primii pasi ptr obtinerea unui titlu de proprietate prin uzucapiune?
Bunica mea detine terenul plus toate constructiile de peste 55 de ani, are autorizatie de constructie pe casa si anexe, plateste impozite pe numele ei pe tot.
Va rog, ati putea sa imi spuneti cum sa procedez?
Exista si o alta cale de a obtine titlu de proprietar, inafara de instanta?
Va multumesc si astept raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: lylygry , utilizator 23:53, 16 Mai 2011
din cate stiu eu , o alta cale nu exista.. pentru uzucapiunea de 30 de ani, scoateti un extras de carte funciara si formulati o actiune impotriva proprietarilor din cartea funciara.pentru a va inscriere dpreptul de posesie - asta pentru o proba in plus in fata instantei - consultati de pe net prevederile art. 11indice 1 al legii 7/1996 actualizata prin oug 64/2010 daca nu ma insel. bafta!
lylygry a scris:

Buna seara,
Ati putea sa imi spuneti care sunt primii pasi ptr obtinerea unui titlu de proprietate prin uzucapiune?
Bunica mea detine terenul plus toate constructiile de peste 55 de ani, are autorizatie de constructie pe casa si anexe, plateste impozite pe numele ei pe tot.
Va rog, ati putea sa imi spuneti cum sa procedez?
Exista si o alta cale de a obtine titlu de proprietar, inafara de instanta?
Va multumesc si astept raspunsuri!

Uzucapiunea reprezinta un mod originar de dobandindire a dreptului de proprietate.
Asadar, avand in vedere ca a fost exercitata o posesie continua , publica , neintrerupta , sub nume de proprietar , instanta de judecata poate constata prescriptia achizitiva ( reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent , care nu a uzat de dreptul pe care il are).

Pentru a sustine pretentiile dumneavoastra, uzati de inscrisurile care atesta plata imozitelor, de autorizatiile privind edificarea unor constructii , de o expertiza tehnica imobiliara ce are ca obiect stabilirea valorii de circulatie si identificarea imobilului, cat si de proba testimoniala cu doi martori .

In ceea ce priveste plata taxei judiciare de timbru, cat si alte cheltuieli ocazionate de investirea instantei de judecata , raportata la valoarea imobilului litigiului dedus judecatii , in caz ca obtineti venituri reduse ( sub 500 lei ) si nu ati beneficiat de aceasta facultate in ultimele 12 luni , puteti face o cerere privind ajutorul public judiciar, temeinic argumentata .

Succes.
;)
Exista evidente la registrul agricol si fisc, plateste impozite, atunci sa mearga la Primaria de care apartine si solicita emiterea Ordinului Prefectului pentru suprafata de teren aferenta constructiei legea 18/1991. Pentru cladire va solicita un atestat de edificare .Opinez ca uzucapiunea nu poate fi aplicata in speta.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
avvalentina, utilizator
Uzucapiunea este aplicabila in speta , conditiile prevazuta de lege sunt intrunite , au fost detaliate mai sus .
Eu cred ca bunica are cam 80 ani si cu siguranta fostii proprietari nu mai traiesc, asa ca pt. uzucapiune ar trebui chemati mostenitorii.......practic, nu e posibil.

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate badoiadrian badoiadrian undeva in secolul trecut (aprox. 1970) bunicul meu a primit un loc de casa de la unchiul sau(decedat in prezent)..cam prin 1973 bunicul si bunica au inceput ... (vezi toată discuția)
Acte proprietate nedelcu81 nedelcu81 buna ziua ,am si eu urmatoare problema trebuie sa facem succesiunea la o casa si un teren dar nu avem niciu act de prorietate pt ca bunici sotului meu au ... (vezi toată discuția)
Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)