lylygry a scris:
Buna seara,
Ati putea sa imi spuneti care sunt primii pasi ptr obtinerea unui titlu de proprietate prin uzucapiune?
Bunica mea detine terenul plus toate constructiile de peste 55 de ani, are autorizatie de constructie pe casa si anexe, plateste impozite pe numele ei pe tot.
Va rog, ati putea sa imi spuneti cum sa procedez?
Exista si o alta cale de a obtine titlu de proprietar, inafara de instanta?
Va multumesc si astept raspunsuri!
Uzucapiunea reprezinta un mod originar de dobandindire a dreptului de proprietate.
Asadar, avand in vedere ca a fost exercitata o posesie continua , publica , neintrerupta , sub nume de proprietar ,
instanta de judecata poate constata prescriptia achizitiva ( reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent , care nu a uzat de dreptul pe care il are).
Pentru a sustine pretentiile dumneavoastra, uzati de inscrisurile care atesta plata imozitelor, de autorizatiile privind edificarea unor constructii , de o expertiza tehnica imobiliara ce are ca obiect stabilirea valorii de circulatie si identificarea imobilului, cat si de proba testimoniala cu doi martori .
In ceea ce priveste plata
taxei judiciare de timbru, cat si alte cheltuieli ocazionate de investirea instantei de judecata , raportata la valoarea imobilului litigiului dedus judecatii , in caz ca obtineti venituri reduse ( sub 500 lei ) si nu ati beneficiat de aceasta facultate in ultimele 12 luni , puteti face o
cerere privind ajutorul public judiciar, temeinic argumentata .
Succes.
;)