undeva in secolul trecut (aprox. 1970) bunicul meu a primit un loc de casa de la unchiul sau(decedat in prezent)..cam prin 1973 bunicul si bunica au inceput constructia casei ..constructie finalizata...de la data la care a costruit casa pana in prezent bunicii au locuit in casa respectiva fara a avea vreun act..stiu ca se poate obtine titlu de proprietate printr.o hotarare judecatoreasca ...insa nu stiu ce sa ceara ..cum trebuie formulata cererea si daca trebuie sa faca dovada ca a locuit in casa respectiva din 1975 pana in prezent(detine chitante de plata a impozitului pe teren si pe constructie plus facturi de la serviciile de furnizare a curentului electric toate acestea pe numele lui )..si daca trebuie platit ceva...daca trebuie sa isi ia avocat
Actiune in uzucpiune ( prescriptie achizitiva); se plateste taxa de timbru, expertiza evaluatoare, se administreaza probe: inscrisuri, martori, expertiza, etc.
Daca credeti ca va descurcati fara avocat, nu este obligatoriu.
Nici la medic nu este obligatoriu sa mergi, daca reusesti sa te tratezi singur, nu? :)
pai actiunea in uzucapiune stiu ca trebuie introdusa daca persoana este inscrisa in cartea funciara...iar la adresa respectiva nu e nimeni in cartea funciara si nici fostul proprietar(mortu) nu era inscris in cartea funciara...
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).
Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).
Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).
Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.
Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .
Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.
Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.
Problema spionasa in cazul uzucapiunii este identificarea paratului ( proprietarul initial ), in cazul dvs ar trebui dati in judecata mostenitorii unchiului bunicului dvs (daca ii cunoasteti) si va trebui sa dovediti ca bunicul a primit curtea de la unchiul sau ( o chitanta de mana, ceva...).
De ce nu incercati varianta administrativa: mergeti la primarie si solicitati intocmirea documentatiei in vederea emiterii Ordinului Prefectului (actul administrativ de constatare a dreptului de proprietate) in baza art. 23 din legea 18/1991. Bunicul trebuie sa depuna un dosar care sa contina:
- cerere;
- schita cadastrala a imobilului, 1/2000 (executata de un expert autorizat);
- istoric de rol fiscal (de la primarie);
- extras registru agricol 1986-1990 pentru pozitia aferenta imobilului, in care bunicul este identificat ca posesor; - de la primarie
- extras din registrul cadastral 1990 pentru pozitia imobilului (tot de la primarie);
- declaratii ale vecinilor ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea dinm registrul agricol/cadastra/rolul fiscal.
- copii acte identitate.
Succes!
Uzucapiune?
MadalinaAb
Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate
s.stefan
Buna seara,
Bunica mea are in proprietate o casa cu anexe gospodaresti (grajd, etc) inscrise pe rol la primarie, pe numele ei de aprox. 40 ani. In acea ... (vezi toată discuția)