avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii PFA-obligativitate plata contributii la fondul de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

PFA-obligativitate plata contributii la fondul de pensii pe ultimii 5 ani???

Buna ziua,

As avea si eu o intrebare legata de aplicarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii:
Eu sunt pfa din 2005 dar pana anul trecut nu am platit niciodata contributia la fondul de pensii, stiind ca legea 19/2000 (inlocuita acum de legea 263/2010) nu impunea aceasta obligativitate pentru cei care realizeaza venituri ca pfa si nu au un contract de munca in alta parte.
De curand am primit o notificare conform careia trebuie sa ma asigur la Casa de Pensii, cf. legii 263/2010. Acest lucru il inteleg, este o lege din 2010.
Ce nu inteleg insa, dupa ce am citit textele ambelor legi (19 si 263) este de ce Casa de Pensii impune obligativitatea platii/asigurarii pe 5 ani in urma pentru a putea cotiza si fi asigurat la zi. De unde rezulta aceasta impunere (cu toate penalizarile care decurg din ea)? Are vreo baza legala? Este normala aceasta impunere retroactiva? Intreb deoarece nici in legea 263, nici in legea 19, nu am gasit nicaieri vreo referire la aceasta durata fixa si obligatorie de asigurare pe 5 in urma, care poate atrage dupa sine enorme penalitati cumulate.
Inainte de a merge sa-mi depun declaratia de asigurat, as vrea sa inteleg daca este o aplicare abuziva a legii din partea lor sau, in caz contrar, ce lege/articol/hotarare/ordonanta, etc. stipuleaza in clar aceasta conditie de asigurare pe 5 ani in urma si achitarea unor penalitati din urma ca o conditie obligatorie pentru incheierea contractului de asigurat incepand cu anul 2010.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
M. Radu
Cel mai recent răspuns: misu760 , utilizator 12:38, 10 Iulie 2011
As vrea sa inteleg un lucru, ati fost si pfa si angajat sau ati numai pfa? Va intreb intrucat pe legea 19/2000 daca erati angajat cu contract individual de munca dar in acelasi timp obtineati si venituri ca pfa, pentru aceste venituri din urma nu trebuia sa platiti contributia.
din 2006 incoace, de cand imi pretinde casa de pensii plata (5 ani in urma) nu am fost decat pfa.
as vrea sa aflu in baza carei legi se impune acest termen obligatoriu pt a fi asigurata incepand cu 2010 - 5 ani din urma, mai ales ca legea 19 inteleg ca a fost abrogata de la intrarea in vigoare a legii 263. asa este?
mi-ar fi de mare ajutor un sfat avizat.

va multumesc mult!
Si prin legea 19/2000 dar si prin legea 263/2010 aveti o0bligatia sa plati contributia la asigurari sociale.
Potrivit art. 5 alin. 1 pct. IV lit d din Legea nr. 19/2000 aveati obligatia de a plati contributia de asigurari sociale din anul 2006 de cand sunteti pfa si pana in prezent.
Termenul de 5 ani de care vorbiti este un temen de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala, tocmai de aceea nu il veti gasi in Legea nr. 19/2000 sau Legea nr. 263/2010.
De regula organul fiscal asteapta sa se apropie termenul de prescriptie pentru a va soma sa platiti cu majorari de intarziere.
sa inteleg ca ei aplica legislatia corect si ca tot ce pot face acum este sa imi depun cererea de asigurare la casa de pensii si apoi sa-mi achit obligatiile catre ei, din urma si la zi?

va multumesc inca o data!
De principiu, astfel cum reiese din cele descrise de dumneavoastra, asa ar trebui sa procedati.
Pentru a va da un raspuns clar, ar trebui sa vad actele pe care le detineti, astfel incat sa fiti sigur ca aveti aceasta obligatie de a plati contributia la pensii. Ar putea spre exemplu ca o parte din sume sa se fi prescris deja sau sa va incadrati pe vreo exceptie din lege.

Alte discuții în legătură

Pensie pfa gabysnd gabysnd Buna ziua. As dori si eu o lamurire privind pensiile PFA. Cumnatul meu este taximestrist, inregistrat ca PFA. De curand a primit o somatie pentru plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Somatie de la casa nationala de pensii Adrian1483 Adrian1483 O persoana a primit de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) o somatie care spune ca in baza de date a ANAF, persoana se afla intr-una din situatiile: - ... (vezi toată discuția)
Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)