Buna ziua. As dori si eu o lamurire privind pensiile PFA. Cumnatul meu este taximestrist, inregistrat ca PFA. De curand a primit o somatie pentru plata pensiei pe ultimii 5 ani. Din cate stiam eu contributia la fondul de pensii nu este obligatorie. Va rog sa-mi spuneti si mie daca exista o lege privind obligativitatea contributiei la fondul de pensii pentru PFA - respectiv taximetrie. Va multumesc.
Contributia de asigurari sociale este obligatorie pentru titularul PFA. Pana la 31.12.2010 a fost in vigoare Legea nr. 19/2000 care la art. 5 prevedea asigurarea obligatorie.
Legea 19/2000, in vigoare pana la data de 31.12.2010 cand a fost abrogata de Legea 263/2010, prevede:
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
Art. 21. - (1) Contribuţia de asigurări sociale se datorează din momentul încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare socială.
(4) Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) datorează integral cota de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care îşi desfăşoară activitatea.
Art. 22. - (3) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate de asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) se face lunar de către aceştia, pe baza calculului efectuat şi comunicat de casele teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi.
Art. 23. - (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie: b) venitul lunar asigurat, înscris în declaraţia sau în contractul de asigurare socială, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2);
Art. 29. - Termenele de plată a contribuţiei de asigurări sociale sunt:
c) până la sfârşitul lunii pentru luna în curs, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2);
Art. 33. - (2) Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care fac dovada că în anul fiscal precedent nu au realizat venituri nu datorează contribuţie de asigurări sociale pentru perioada respectivă.
Art. 34. - Asiguraţii care fac dovada că nu se mai regăsesc în situaţiile pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, trebuie să depună la casele teritoriale de pensii, în termen de 30 de zile de la modificarea situaţiei, formularul-tip de retragere a declaraţiei de asigurare.