avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pensie PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pensie PFA

Buna ziua. As dori si eu o lamurire privind pensiile PFA. Cumnatul meu este taximestrist, inregistrat ca PFA. De curand a primit o somatie pentru plata pensiei pe ultimii 5 ani. Din cate stiam eu contributia la fondul de pensii nu este obligatorie. Va rog sa-mi spuneti si mie daca exista o lege privind obligativitatea contributiei la fondul de pensii pentru PFA - respectiv taximetrie. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 07:16, 1 Aprilie 2011
Contributia de asigurari sociale este obligatorie pentru titularul PFA. Pana la 31.12.2010 a fost in vigoare Legea nr. 19/2000 care la art. 5 prevedea asigurarea obligatorie.
Legea 19/2000, in vigoare pana la data de 31.12.2010 cand a fost abrogata de Legea 263/2010, prevede:

Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

Art. 21. - (1) Contribuţia de asigurări sociale se datorează din momentul încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare socială.
(4) Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) datorează integral cota de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care îşi desfăşoară activitatea.

Art. 22. - (3) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate de asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2) se face lunar de către aceştia, pe baza calculului efectuat şi comunicat de casele teritoriale de pensii la care sunt asiguraţi.

Art. 23. - (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
b) venitul lunar asigurat, înscris în declaraţia sau în contractul de asigurare socială, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2);

Art. 29. - Termenele de plată a contribuţiei de asigurări sociale sunt:
c) până la sfârşitul lunii pentru luna în curs, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2);

Art. 33. - (2) Asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care fac dovada că în anul fiscal precedent nu au realizat venituri nu datorează contribuţie de asigurări sociale pentru perioada respectivă.

Art. 34. - Asiguraţii care fac dovada că nu se mai regăsesc în situaţiile pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, trebuie să depună la casele teritoriale de pensii, în termen de 30 de zile de la modificarea situaţiei, formularul-tip de retragere a declaraţiei de asigurare.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata cas pentru pensionarii reangajati andad andad Pensionarii (limita de varsta) pot solicita neplata CAS -ului (angajat si angajator) invocand faptul ca nu cere recalcularea pensiei? Daca da ...exista un ... (vezi toată discuția)
Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 58/2010 anton viorel anton viorel Buna ziua.Am o nelamurire referitoare la ordonanta 58/2010. Sunt PFA (taximetrist) si am inteles k si la pensie tre sa platesc retroactiv pe 5 ani in urma. Am ... (vezi toată discuția)