avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... ORDONANTA 58/2010
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

ORDONANTA 58/2010

Buna ziua.Am o nelamurire referitoare la ordonanta 58/2010. Sunt PFA (taximetrist) si am inteles k si la pensie tre sa platesc retroactiv pe 5 ani in urma. Am intrbat la ghiseu la casa de pensii si am primit mai multe raspunsuri contradictorii. Eu in toata perioada de cand sunt PFA nu am avut cartea de munca bagata nicaieri si nici nu am platit. Ma puteti lamuri??? VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Cel mai recent răspuns: adita74 , utilizator 18:29, 31 August 2010
OG, 58 este destul de clara in privinta nelamuririi tale , se declara pana la 25.08.2010 venitorile realizate (norma de venit) pe luna iulie , iti inregistreaza cerere si achiti contributia in functie de ceea ce ai declarat.
In baza la ce va incasa functionara ta contributia pe cinci ani in urma?
Daca inca mai ai nelamuriri , poti sa ma intrebi inca o data, dar te costa.X-(
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Din urma datorati in temeiul urmatoarelor prevederi din Legea 19/2000:
PFA-urile sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii (vezi art. 5 alin. (1) pct. IV lit. d) din Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare).
PFA care nu beneficiaza de o categorie de pensie, nu este angajata cu contract de munca sau nu este somer are obligatia sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare.
Declaratia de asigurare se depune in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia de asigurare (art. 6 indice 1 alin. (1) din Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare).
Conform art. 21 alin. 4 din Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. IV si V si alin. 2 datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea.
Cota de contributie de 31,3% (pentru anul 2009, dar si 2010) se aplica asupra venitului inscris in declaratia de asigurare.
Asadar, PFA care nu beneficiaza de o categorie de pensie, nu este angajata cu contract de munca sau nu este somer are obligatia ca, in termen de 30 de zile de la infiintare sa depuna la casa teritoriala de pensii declaratia de asigurare.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
adita74, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta la ordonanta 58/2010 Popu Popu Textul aici http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/7140410/3/oug-oug58.pdf Care / ce intelegeti din chestia asta? Veniturile profesionale sunt ... (vezi toată discuția)
Cine plateste impozitul si contributiile pentru pfa smeagull smeagull Buna ziua, Sunt societate comerciala, si am un contract cu o PFA - expert tehnic, pentru realizarea unei lucrari (una singura). Este exclus sa fie ... (vezi toată discuția)
Pfa - cas valy_c valy_c Buna Ziua, Am avut un PFA din 2008 pana in 10 iunie 2010, cand mi-am suspendat activitatea pentru ca am intrat in concediu ingrijire copil. Am fost angajata ... (vezi toată discuția)