Situatia este extrem de delicata daca a fost diagnostica cu dementa senila, entrespectati obligatiile contractuale pe viitor ( chiar si in prezenta unor martori pe care sa va bazati la o eventuala actiune in instanta ) aveti grija la tratamentul batranei daca este necesar va trebui sa o internati pentru ai asigura o evaluare concreta si asupra discernamantului.
Succes, av. Iorga
da este cu uzufruct viager. din cate am discutat cu ea astazi deja umbla cu taximnetristul pt a anula contractul. Problema este ca ea nu vrea sa ne zica nimic, face totul pe ascuns. Cred ca vom afla ce a facut cand o sa vedem citatia. dar sa spunem ca lasam totul, sa-si ia apartamentul inapoi. Dar totusi am cheltuit bani multi pt ea si timp si energie. Nu stiu ce sa mai fac......Oare chiar nu ne recuperam nimik?
in acest moment ma aflu intr-un proces de exact asemenea gen,in care vanzatoarea a obtinut pe fond rezolutiunea contractului urmand sa mergem acum in recurs.
in cazul meu,i-am platit batranei 17 ani toate cheltuielile si m-am achitat de clauza,dar aceasta,la 83 ani,a gasit un vecin,administratorul blocului,care s-a implicat f.mult,este clauza la conturile ei din banca si care a depus chiar marturie pe fond impotriva mea,a cumparatorului.
eu am avut un singur martor,o persoana apropiata,care a demontat toate capetele de acuzare punct cu punct,dovedind si prin inscrisuri cele spuse la audiere,ba mai mult,a dovedit si interesul in cauza al administratorului,care doreste sa cumpere casa de la batrana.
avand in vedere ca reclamanta a venit cu niste inscrisuri (bonuri nenominale de la supermarket,chitante de intretinere pe numele ei din perioada 1994-2000, care nu dovedesc ca eu nu am platit intretinerea ci ca doar ea a achitat-o,tabele de intretinere din anii 1994-2000 cu antetul asociatiei de proprietari,aceasta fiind infiintata in 2003 etc),totusi a castigat pe fond.
sfaturile mele sunt urmatoarele:
1.fie mergeti pe buna-credinta a voastra,demonstrand cu inscrisuri si martori ca v-ati achitat de clauza in mod continuu pe intreaga perioada contractuala,fie mergeti pe refuzul vanzatoarei de accepta intretinerea prevazuta in clauza (reaua-credinta,va refuza alimente,bani etc.)
2.nu incercati sa dovediti ca i-ati dat acesteia o suma de bani lunar si atat deoarece instanta va interpreta ca ati transformat clauza de intretinere in renta viagera
3.sunt foarte bune de depus la dosar,scheme de tratament obtinute de la medicul de familie,cat si chitante si bonuri de la retetele medicale care i se eliberau lunar,bonuri de imbracamainte,incaltaminte,ochelari etc
4.daca puteti obtine sau cere in instanta istoricele de cont ale vanzatoarei de unde se poate dovedi ca ea avea un excedent financiar cauzat de depunerea pensiei la banca ceea ce inseamna ca nu ducea lipsa de nimic.
5.ar fi bine ca,in functie de actele medicale pe care le posedati sau le puteti procura,sa invocati,la prima infatisare exceptia lipsei capacitatii procesuale active,dar asta numai in cazul in care stiti sigur caci altfel chestia asta se poate intoarce impotriva dvs
6.cautati,obligatoriu,2 martori care sa spuna ca v-au vazut aducandu-i alimente sau carora le-ati spus ca o intretineti.
7.atentie!daca batrana are pensie sub 800 lei va cere ajutor public judiciar,numai ca ea are bani in banca si ori o lasati sa primeasca acest ajutor,dupa care dovediti instantei ca are bani in banca,ori spuneti de la inceput acest lucru.in instanta,banii din cont,sunt considerati venit.
nu cred ca,fiind atat de influentata,puteti evita acest proces.
va doresc mult succes.