avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordonanta presedentiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordonanta presedentiala

Ordonanta presedentiala presupune o urgenta. Poate fi urgenta motivata prin faptul ca mama are nevoie urgenta de tratament in strainatate si copilul (incredintat definitiv si irevocabil ei)trebuie sa o insoteasca? Aceasta hotarire este necesara pentru obtinerea unei vize (vizita)pentru minor si mi s-a spus ca se accepta o astfel de sentinta in loc de semnatura tatalui.

Unde gasesc modele ordonante?

Multumesc
Se accepta insa pentru a promova o astfel de actiune trebuie sa existe si un dosar de fond. Sentinta obtinuta pe calea ordonantei presedintiale este vremelnica si nu va foloseste decat pana la solutionarea dosarului de fond.
Insa daca tot i-a fost incredintat minorul mamei iar sentinta este definitiva si irevocabila de ce nu legalizeaza cu aceasta mentiune( definitiva si irevocabila) sentinta la arhiva judecatoriei care a pronuntat-o si nu-i mai trebuie acordul tatalui pentru a scoate minorul din tara. art. 30 din Legea nr. 248/2005 cu modificarile si completarile ulterioare spune clar:
c) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;

Din cate am inteles a fost incredintat minorul mamei, sentinta este definitiva si irevocabila numai ca trebuie pusa aceasta mentiune pe sentinta.
Mult succes.
Problema nu este atat de simpla pe cat credeti.Va trebui sa va angajati avocat pt proces.
In mod normal acordul tatalui nu poate fi suplinit de instanta de judecata ori dvs atingeti pe undeva aceasta problema.
Cei care v-au spus ca accepta aceasta hotarare judecatoreasca nu v-au spus si daca o obtineti asa usor cum credeti ?

avocat Claudiu Lascoschi
Ca sa dati un raspuns la problema doamnei Mary35 ar trebui sa cititi mesajele postate de doamna pe forumul avocatnet.
Raspunsul dat de catre Alina, i-a mai fost dat si de catre alti useri de pe forum.
Cred ca problema suna altfel decat aceasta iesire din tara cu copilul, pentru care nu are nevoie de acordul tatalui sau de ordonanta presedintiala , ci cum poate sa se stabileasca cu copilul in strainatate definitiv. ;)

A se vedea :
www.avocatnet.ro/content/for...
Data post: Sambata, 21 Iunie 2008, 09:23
Forum: Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Subiect: RE: Plecare definitivä din tarä färä semnätura tatälui

In sfirsit am gasit aceasta carte verde.

Autor Dana Titian - Cauzele cu minori in materie civila si penala editura Tamangiu

Capitolul care mi-a ramas mie in minte,rasfoind la nimereala aceasta carte:

cap.25 pagina 62
Refuzul parintelui,caruia nu i s-a incredintat copilul de a-si da acordul pentru expatrierea definitiva a copilului la solicitarea parintelui caruia i s-a incredintat este abuziv, tinandu-se cont in primul rand de interesul superior al minorului, refuzul tatalu minorului putand fi suplinit printr-o hotarare judecatoreasca.
art.43 alin (3), c. fam,art.97,art.100 Legea nr.272/2004,art.17,art.22 alin (4),art.33.Decretul nr.31/1954 ,art.1,art.14 alin.(1) , art. 8 dn Conventia Europeana a drepturilor omului
Dispozitiile Codului familiei si legislatia speciala in domeniul promovarii drepturilor copilului urmaresc exclusiv interesul superior al acestuia.Daca minorul a fost incredintat mamei,refuzul tatalui de a-si da acordul ca minorul sa locuiasca cu mama sa in strainatate este nejustificat si se situeaza in sfera abuzului.Practic,in acest mod o impiedica pe mamä sä-si indeplineasca obligatiile stabilite pe cale judecätoreascä. Mentnerea legaturilor firesti nu se pierde prin expatrierea minorului, odata ce copilul este incredintat mamei, domiciliul va fi la mama , deci si in alta tara, chiar cu pretul expatrierii. Incepeti demersurle!:D
Un sfat! Deschideti inaiinte actiune pe drept comun si in paralel pe timpul procesului si Ordonanta, insa in aceasta ordine. Cred ca aveti sanse pe drept comun. Succes!

Alte discuții în legătură

Stabilire domiciliul minorului la domiciliul mamei in strainatate stefimit stefimit Buna ziua! Mama are domiciliul in strainatate . In urma unei Hotarari judecatoresti ,ramasa definitiva, i se stabileste domiciliul minorului la mama in ... (vezi toată discuția)
Pasaport minor roman cu domiciliul in italia Albertodora Albertodora Pasaport roman cu domiciliul in Italia pentru minor in urma divortului parintilor,sentinta in care s-a decis autoritate esclusiva a mamei ,domiciliul fiind la ... (vezi toată discuția)
Minor iesit din tara jully3tt3 jully3tt3 Buna seara! Am o nelamurire si pote cineva ma poate ajuta cu un raspuns. Iata care e problema: Sotul meu are din o relatie anterioara casatoriei un copil ... (vezi toată discuția)