avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu daune civile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu daune civile

Buna ziua
Ieri 7 Iulie 2008 un tip cu un microbuz de marfa nu a mai luat curba pe carosabil si a intrat direct in gard-ul meu si l'a .. distrus pe o distanta de 10m, a scos ancora de la un stalp de lumina, mi'a deteriorat coltul unei magazii, distrus un camin de apa, si dupa ce a trecut de cativa pomi mici si a pus jos 2 stalpi de beton s'a oprit in al treilea.
Accidentul nu s'a soldat cu victime sau persoane ranite.
A venit politia locala, n'au facut poze nimic doar i'au spus sa scoata masina si sa mergem la politie. Acolo soferul a dat declaratie si in proces verbal s'au trecut avariile auto si pe spatele procesului verbal si avariile de la noi acasa. Politia nu vroia sa treaca aceste daune. Si a ramas sa vina tipu cu cineva sa repare.
Acum noua ne'a mai spus cineva ca trebuia sa mai facem un act separat la politie in legatura cu distrugerile de la noi cauzate in momentul accidentului, si pe baza acelui act sa fie silit respectivul sa repare.

Politia ne'au spus ca este caz civil si ei nu se baga, ca daca dorim sa recuperam trebuie sa il dam in judecata daca nu repara.
Noi ce trebuie sa facem acuma? Legal ce trebuie facut ca persoana in cauza sa fie obligata sa repare?
Precizez ca nu ni s'au dat copii la certificatul lui de inmatriculare/permis. decat copia procesului verbal, atat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:44, 8 Iulie 2008
In primul rand incercati sa luati legatura cu respectivul si sa vedeti care este pozitia lui. Poate omul chiar o sa vina sa repare ce a stricat. In caz contrar va trebui sa-l actionati in judecata in proces civil de obligatie de a repara stricaciunile, in caz contrar sa fiti abilitati dvs. sa faceti reparatia pe cheltuiala lui. Dupa niste niste luni( ani) veti obtine o sentinta de judecata pe care o veti investi si veti merge cu ea la executorul judecatoresc in vederea punerii in executare. Si de aici incepe balul. De aceea va sfatuiam intai sa stati de vorba cu el si sa vedeti ce pozitie are.
Mult succes.
Pot face o plangere ceva la politie sau la alt organ abilitat ca sa primeasca respectivul acasa si sa fie somat sa repare?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
mvali, utilizator
O alta varianta este urmatoarea: verificati daca pe procesul-verbal emis de politie este trecut nr. asigurarii RCA a vehiculului. Potirivit legii, societatea de asigurari care a incheiat acea asigurare trebuie sa va despagubeasca pentru pagubele create de asiguratul ei.
Cand vine la dvs. soferul, cereti-i o copie dupa asigurare si va prezentati la afirma. nu incepeti reparatiile inainte de a veni un reprezentant al societatii de asigurare sa constate pagubele si sa faca fotografii.
in cazul in care nu are asigurare, trebuie sa stiti ca exista o institutie speciala care va va despagubi, dupa ce veti solicita acest fapt, urmand ca ei sa recupereze de la cond. auto vinovat.
Din pacate pe procesul verbal nu este trecut numarul asigurarii RCA al autovehiculului. Daca reusesc sa fac rost de la el de o copie dupa RCA-ul lui.. mai este valida in acest caz? Care este termenul de depunere Termenul este de 4 zile de la accident pentru depunerea dosarului de dauna la RCA?

Multumesc frumos pentru lamuriri.

Ordinul nr. 11/2007 al CSA prevede:

Art. 26. - (1) Asigurtorul are obligaia de a despgubi partea prejudiciat pentru prejudiciile suferite
în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit preteniilor formulate în
cererea de despgubire, dovedite prin orice mijloc de prob. Fr a se depi limitele de despgubire
prevzute în contractul de asigurare RCA, în condiiile în care evenimentul asigurat s-a produs în
perioada de valabilitate a poliei de asigurare RCA, se acord despgubiri în form bneasc pentru:
a) vtmri corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fr caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube consecin a lipsei de folosin a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecat efectuate de ctre persoana prejudiciat.
(2) Indiferent de locul în care a fost produs accidentul de vehicul, pe drumuri publice, pe drumuri

Art. 33. - (1) Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, s întiineze asigurtorul RCA cu privire
la producerea evenimentului i s precizeze împrejurrile cu privire la acest eveniment, iar pe
parcursul investigaiilor referitoare la acest eveniment s procedeze în conformitate cu instruciunile
primite de la asigurtor.
(2) Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, s întiineze asigurtorul RCA în scris cu privire la
faptul c:
a) partea prejudiciat a solicitat despgubirea de la acesta;
b) procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în legtur cu evenimentul
produs i s informeze asigurtorul RCA imediat cu privire la demersul acestor proceduri, precum i
la rezultatul acestora;
c) partea prejudiciat i-a exercitat dreptul s fie despgubit, prin înaintarea unei cereri ctre o
instan judectoreasc sau ctre o alt autoritate, în situaia în care asiguratul afl despre acest
lucru;
d) informaiile înscrise în polia de asigurare RCA au suferit modificri intervenite în timpul
valabilitii asigurrii.
Art. 34. - Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, s ofere prii prejudiciate, la cererea
acesteia, informaiile necesare pentru formularea cererii de despgubire, în special numele i
prenumele i locul de reziden ale persoanei care a condus vehiculul asigurat în momentul producerii
daunei; numele, prenumele i locul de reziden sau denumirea, sediul proprietarului ori utilizatorului
vehiculului; denumirea, sediul asigurtorului care a emis polia de asigurare RCA, seria i numrul poliei de asigurare RCA, precum i numrul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului asigurat sau
numrul de identificare al acestuia.

Art. 38. - (1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite în urma producerii unor accidente de vehicule,
persoanele prejudiciate depun o cerere de despgubire la asigurtorul RCA cu care proprietarul sau
utilizatorul vehiculului, rspunztor de producerea accidentului, a încheiat asigurarea obligatorie RCA,
la reprezentana de despgubiri sau la Fondul de protecie a victimelor strzii.
(2) Depunerea cererii de despgubire cu privire la producerea evenimentului asigurat prin polia de
asigurare RCA reprezint avizare de daun i oblig asigurtorul RCA rspunztor s deschid
dosarul de daun, s efectueze constatarea pagubelor, s comunice în scris prii prejudiciate cu
privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluionarea cererii de despgubire i s soluioneze
cererea de despgubire în termenul legal.

Sper sa va ajute aceste prevederi legale.
Actionati in consecinta.
Succes!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tamponare auto...cu probleme bogdancornel bogdancornel Buna ziua! Am avut nesansa sa apar intr-o intersectie fara vizibilitate, unde circula cu viteza mare un autotursim condus de un ... (vezi toată discuția)
Sunt victima in accident rutier, nevinovat, si imi vreau doar dauna materiala arlequin arlequin Salutare, Am avut un accident pe autostrada, acum o luna si jumatate. Am fost lovit din spate de catre un sofer. In urma anexei 2 pe care mi-a dat-o politia ... (vezi toată discuția)
Rca despagubire szaszattila szaszattila buna ziua.am produs un acciden de masina in care eu am fost vinovatul.asigurarea mea obligatoriu de masina nu despagubeste pe celalalt proprieter.eu am ... (vezi toată discuția)