avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA masina cumparata in rate(persoana juridica)-tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

masina cumparata in rate(persoana juridica)-tva

buna ziua,
am achzitionat o masina mica -pana in 3,5 tone si 9 locuri anul acesta de la firma romana care nu este societate de leasing, am platit un avans (avans care reprezinta 60% inclusiv tva-asa scrie si in contract ca din acel avans - x reprezinta tva ) si apoi lunar voi plati partea ramasa de plata in rate egale(inclusiv tva ). intrebarea mea este : pot deduce acest tva? (adica este ok sa apara in reg de cumpararisi ) . mentionez ca eu ca firma sunt inregistrata ca platitoare de tva.masina doresc sa o utilizez pentru deplasarea la locul unde desfasor activitatea (sunt firma de contructii)
Cel mai recent răspuns: ga-ga , utilizator 20:03, 17 Mai 2011
V-a facut INITIAL o factura pentru toata suma, corect? Plata lunara se va inregistra in evidentele contabile , fara a se mai emite alte facturi,deci nu aveti ce sa deduceti.
s-a facut doar un contract in care s-a prezentat valorea masinii(inclusiv tva), si cat se achita ca si avans -din cei 7000 eur(val masina cu tva -s-au achitat 4000 eur(inclusiv tva) , restul de 3000 eur se distribuie in mod egal pe 10 luni.
prima factura care s-a facut este pentru cei 4000 eur si scrie avans .(pe fact am si tva )
a doua factrua primitam este prentru primii 300 eur/luna(din cele 10 luni ramase de plata) si scrie tot avans (la fel si aici pe fact am si tva)
pe mine ma intereseaza daca pot deduce act tva care apare pe fiecare factura de avans. multumesc anticipat
1. daca masina a fost predata catre dvs., firma vanzatoare greseste facturandu-va facturi de avans, pentru a se sustrage de la plata tva catre stat la intreaga valoare, adica 7.000 x 24%, intrucat faptul generator a avut loc la predarea masinii
2. nu aveti drept de deducere din mai multe motive
a) autovehiculul ar trebui utilizat exclusiv pentru activitatile exceptate de la art. 145^1 cod fiscal
b) nu puteti deduce tva din moment ce masina nu e la dvs. si nu puteti justifica utilizarea ei pentru activitatile exceptate.
posedand doar facturi de avans nu inseamna ca bunul a fost predat cumparatorului, neavand loc faptul generator.
revin cu urmatoarea nelamurire: masina fizic este predata, o folosesc dar ma nelamureste partea cu tva -ul -am tot citit si rascitit art 145 din codul fiscal si nu ii dau de cap-"art 145.1:
În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule şi nici taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii,
(aici as zice ca ma incadez eu)
iar la pct 4 scrie 4) Prevederile prezentului articol se aplică până la data de 31 decembrie 2011 inclusiv.
acu chiar nu mai inteleg - pot deduce acest tva(trebuie sa apara in decontul de tva sau nu? ) prefer sa mai intreb odata si sa fiu sigura ca inteleg bine. multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva auto second hand romania adiarh adiarh Buna ziua , As dori sa aflu daca eu ca firma ,care am cumparat un auto SH de la o alta firma din romania, pot sa deduc TVA-ul la cumparare? (masina mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Tva deductibil pt masini noi petrea loredana petrea loredana Sunt o firma platitoare de Tva si as vrea sa stiu daca imi pot deduce Tva-ul la o masina noua cumparata din Anglia fara Tva? multumesc (vezi toată discuția)
Deducere tva masina achizitie intracomunitara nicolaekatalin nicolaekatalin Am cumparat un autoturism din Germania,de la o firma pe firma,amandoi platitori de tva.La o saptamana autoturismul refacturez la o firma de leasing,dupa care ... (vezi toată discuția)