avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta - miner
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta - miner

am 20 de ani si 8 luni vechime 100% subteran si 40 de ani varsta vreau sa va intreb daca nu o sa mai lucrez pana la 45 de ani voi beneficia de pensie va multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:58, 17 Mai 2011
Legea 263/2010
Art. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;

Art. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
b) conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. (2) si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1);

Art. 56
(1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a) si f).
(2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), reducerea varstei standard de pensionare este de:
a) 20 de ani, pentru cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a);

Deci limita de varsta la 45 de ani,reducere de 20 de ani din 65.Pana la 45 de ani nu puteti beneficia de pensie.Exceptie:pensie de invaliditate.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta, gr. 1 de munca netu_ologu netu_ologu Buna ziua. Care este limita de varsta si stagiul complet de cotizare pt. cei care au lucrat 24 de ani in gr. 1, ( conditii deosebite... adica minerit )? (vezi toată discuția)
Stagiul complet de cotizare mateiiancu mateiiancu am lucrat 29 de ani in conditii speciale , art .30 al .1 activitati in anexele 2si 3 ,care este stagiul complet de cotizare ,mai precis la cat se imparte ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare Gyongyi_Vrd Gyongyi_Vrd doresc sa aflu cu cit se reduce virsta standard de pensionare conform noii legi a pensiilor daca am 17ani 6luni si21zile lucrate in grupa I inainte de 1apr.2001 (vezi toată discuția)