avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poate fi considerat TENTATIVA DE INSELACIUNE??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poate fi considerat TENTATIVA DE INSELACIUNE??

Revin cu problema mea de ieri, cea in care dupa 2 ani am fost acuzata de furtul unei anumite sume de bani. Punand lucrurile cap la cap, mi-am dat seama ca a fost o alianta impotriva mea, un complot, pentru a ma da la o parte din postul/functia in care am fost, de casier. Acum 2 ani, intr-un plic, s-a depus suma de 30 lei, iar pe biletelul-chitanta care era in plic, s-a scris suma de 300 lei. Am corectat suma, de fata cu martorii care au vazut ca era nevoie, au semnat in Registru si procesul verbal ca suma adunata e corecta, iar acum dupa 2 ani sunt acuzata de furt, de catre o persoana care saptamana trecuta a ocupat postul meu de casiera(prin alegerile care au avut loc) si a atras de partea ei pe celelalte 2 persoane care au facut parte din comitetul finnanciar si au semnat acum 2 ani ca totul e in regula. Acum toti 3 ma acuza ca am luat eu banii aceia, restul de la 30 pana la 300. E clar ca aceasta persoana le-a instigat pe celelalte 2 sa minta pentru a o sustine pe ea, si au incercat sa ma insele, din moment ce a scris pe chitanta/bilet suma de 300 Ron, si de fapt erau doar 30. Au vrut sa platesc din buzunarul meu, sau???? Nu s epoate considera tentativa de inselaciune???
Cel mai recent răspuns: monica799 , utilizator 18:14, 17 Mai 2011
Nu am experienta foarte multe in dreptul penal, insa.. hai sa tinem cont de faptul ca deocamdata, dumneavoastra sunteti acuzata (presupun ca la politie) de furt.
In sustinerea nevinovatiei dvs. ar fi foarte bine daca ati avea niste copii de pe respectivele documente, semnate atunci si, in acest caz ati putea formula dvs. inseva o plangere penala pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 C. penal care prevede:. - Falsificarea unui înscris sub semnãturã privatã prin vreunul din modurile arãtate în art. 288, dacã fãptuitorul foloseste înscrisul falsificat ori îl încredinteazã altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Tentativa se pedepseste.

Ulterior, organele in drept vor stabili cu privire la savarsirea si a unei alte infractiuni.

Poate ca niste colegi cu experienta mai mare te vor putea lamuri mai mult in aceasta problema.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Persoanele in cauza nu au facut nici o plangere la politie, pentru ca stiu ca nu au cu ce dovedi, ci doar au icneput sa ma acuze in cadrul comunitatii unde sunt casiera...si in ciuda faptului ca le-am dovedit ca semnaturile arata ca totul e in regula, ei ma acuza pe mine ca eu am falsificat actul, care de fapt era un bon, si trebuia corectat. Deci, nu e nici o plangere la adresa mea, oficiala, ci verbala, si imi aduce multe prejudicii imaginii mele. Si...m-am gandit ca de fapt eu as putea sa ii acuz de fals in inscris (asa cum ati spus mai sus) pentru ca ei au scris intentionat gresit suma, ca apoi sa ma poata acuza ca am corectat.
Mai astept sfaturi....din partea celor care ma pot ajuta.......Deci...am inteles ca am dreptate daca fac plangere penala pentru FALS IN INSCRIS SUB SEMNATURA PRIVATA, dar pot si de tentativa de inselaciune??? Sau HARTUIRE? Cineva mi-a mai spus ca ar putea fi considerata si INSTIGARE LA ACTE CU CARACTER PENAL!??!!
Deci, ulterior....organele in drept pot sa stabileasca si savarsirea altor infractiuni, care se potriveste in dreptul acestor persoane, am inteles bine???
Cu siguranta organele in drept stabilesc incadrarea juridica a faptei. De ex, chiar daca dvs acuzati pe cineva de inselaciune, ei pot stabili ca e vorba, de fapt, de santaj.

In cazul nostru, daca ei nu v-au facut plangere penala, atunci mai degraba ii puteti acuza de calomnie, zic eu, care la art 206 C. penal prevede:

Art. 206.(1) Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoanã, care, dacã ar fi adevãratã, ar expune acea persoanã la o sanctiune penalã, administrativã sau disciplinarã, ori dispretului public, se pedepseste cu amendã de la 2.500.000 lei la 130.000.000 lei.
(2)Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
(3) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Dupa aceea si dupa ce prezentati organelor in drept toate aspectele, veti stabili impreuna cu acestia daca e cazul sa acuzati acele persoane si de fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru ca, deocamdata, nu stim exact unde si cum au folosit, sau vor folosi acele documente falsificate.

Ei sigur nu vor face plangere penala, pentru ca nu au cu ce dovedi, mai ales ca acuzatiile acestea false au venit dupa 2 ani de cand au fost semnate actele, si mai am si semnatura celor doua persoane care au asistat la numararea banilor si, de fapt ele au numarat banii si au semnat ca totul e ok. Ei nu vor depune nici o plangere, iar de calomnie stiu ca legea 205-207 a fost abrogata. Si atunci vreau sa stiu daca pot sa fac eu o plangere in care sa aduc una din acuzatiile pe care le-am mentionat mai sus: hartuire, fals in inscris, tentativa de inselaciune, instigare la acte cu caracter penal. Dovezile pe care le am sunt: copie (dar si originalul) dupa Procesul Verbal si registrul in care au fost consemnate toate sumele si apoi SEMNATURILE celor doua persoane (membri ai comitetului financiar) si...acuzatiile au venit dupa 2 ani...de liniste si nimeni nu a deschis acest subiect pana acum, cand au fost noile alegeri.
Imi cer scuze, nu legea 205-207 am vrut sa scriu, ci articolele 205-207 din Codul de proc. penala.

Alte discuții în legătură

Calomnia ContSters263719 ContSters263719 Care sint articolele din lege referitoare la calomnie? (vezi toată discuția)
Sfatuire urgenta!!!! monica799 monica799 Cand cineva ma calomniaza si ma acuza cu minciuni de furt, dupa 2 ani (iar acum 2 ani, actele au fost completate si semnate de martori ca sunt in regula) , iar ... (vezi toată discuția)
Pot fi acuzata de falsificare??? monica799 monica799 Buna ziua, Am nevoie de un sfat din partea unui specialist, sau cine stie, va rog sa imi spuneti daca este adevarat ca am falsificat un act oficial. Sunt ... (vezi toată discuția)