Nu am experienta foarte multe in dreptul penal, insa.. hai sa tinem cont de faptul ca deocamdata, dumneavoastra sunteti acuzata (presupun ca la politie) de furt.
In sustinerea nevinovatiei dvs. ar fi foarte bine daca ati avea niste copii de pe respectivele documente, semnate atunci si, in acest caz ati putea formula dvs. inseva o plangere penala pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art. 290 C. penal care prevede:. - Falsificarea unui înscris sub semnãturã privatã prin vreunul din modurile arãtate în art. 288, dacã fãptuitorul foloseste înscrisul falsificat ori îl încredinteazã altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Tentativa se pedepseste.
Ulterior, organele in drept vor stabili cu privire la savarsirea si a unei alte infractiuni.
Poate ca niste colegi cu experienta mai mare te vor putea lamuri mai mult in aceasta problema.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Persoanele in cauza nu au facut nici o plangere la politie, pentru ca stiu ca nu au cu ce dovedi, ci doar au icneput sa ma acuze in cadrul comunitatii unde sunt casiera...si in ciuda faptului ca le-am dovedit ca semnaturile arata ca totul e in regula, ei ma acuza pe mine ca eu am falsificat actul, care de fapt era un bon, si trebuia corectat. Deci, nu e nici o plangere la adresa mea, oficiala, ci verbala, si imi aduce multe prejudicii imaginii mele. Si...m-am gandit ca de fapt eu as putea sa ii acuz de fals in inscris (asa cum ati spus mai sus) pentru ca ei au scris intentionat gresit suma, ca apoi sa ma poata acuza ca am corectat.
Mai astept sfaturi....din partea celor care ma pot ajuta.......Deci...am inteles ca am dreptate daca fac plangere penala pentru FALS IN INSCRIS SUB SEMNATURA PRIVATA, dar pot si de tentativa de inselaciune??? Sau HARTUIRE? Cineva mi-a mai spus ca ar putea fi considerata si INSTIGARE LA ACTE CU CARACTER PENAL!??!!
Deci, ulterior....organele in drept pot sa stabileasca si savarsirea altor infractiuni, care se potriveste in dreptul acestor persoane, am inteles bine???
Cu siguranta organele in drept stabilesc incadrarea juridica a faptei. De ex, chiar daca dvs acuzati pe cineva de inselaciune, ei pot stabili ca e vorba, de fapt, de santaj.
In cazul nostru, daca ei nu v-au facut plangere penala, atunci mai degraba ii puteti acuza de calomnie, zic eu, care la art 206 C. penal prevede:
Art. 206.(1) Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoanã, care, dacã ar fi adevãratã, ar expune acea persoanã la o sanctiune penalã, administrativã sau disciplinarã, ori dispretului public, se pedepseste cu amendã de la 2.500.000 lei la 130.000.000 lei.
(2)Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
(3) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Dupa aceea si dupa ce prezentati organelor in drept toate aspectele, veti stabili impreuna cu acestia daca e cazul sa acuzati acele persoane si de fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru ca, deocamdata, nu stim exact unde si cum au folosit, sau vor folosi acele documente falsificate.
Ei sigur nu vor face plangere penala, pentru ca nu au cu ce dovedi, mai ales ca acuzatiile acestea false au venit dupa 2 ani de cand au fost semnate actele, si mai am si semnatura celor doua persoane care au asistat la numararea banilor si, de fapt ele au numarat banii si au semnat ca totul e ok. Ei nu vor depune nici o plangere, iar de calomnie stiu ca legea 205-207 a fost abrogata. Si atunci vreau sa stiu daca pot sa fac eu o plangere in care sa aduc una din acuzatiile pe care le-am mentionat mai sus: hartuire, fals in inscris, tentativa de inselaciune, instigare la acte cu caracter penal. Dovezile pe care le am sunt: copie (dar si originalul) dupa Procesul Verbal si registrul in care au fost consemnate toate sumele si apoi SEMNATURILE celor doua persoane (membri ai comitetului financiar) si...acuzatiile au venit dupa 2 ani...de liniste si nimeni nu a deschis acest subiect pana acum, cand au fost noile alegeri.
Imi cer scuze, nu legea 205-207 am vrut sa scriu, ci articolele 205-207 din Codul de proc. penala.