avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut: neacordare prioritate pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut: neacordare prioritate pietoni

Buna ziua,

mi-a fost retinut permisul ca urmare a urmatoarei intamplari:

Ma deplasam pe banda 3 (pe un bulevard cu 3 benzi pe sens).
Tocmai schimbasem in treapta a 3a (undeva in jur de 50), in incercarea de a trece pe banda 2, deoarece la ~2-300 metri urma sa intalnesc un refugiu de tramvai pe banda 3.
Concomitent am observat un pieton pe trotuar, pozitionat cam la 50cm - 1m de marginea trotuarului (pe trotuar), care nu manifesta intentie vizibila de a traversa.
Cand am ajuns la ~5m de trecerea de pietoni, o masina a politiei aflata pe banda 1 a oprit invitand pietonul sa treaca. Masinile de pe banda 2 au oprit si ele.
Am avut reflexul sa franez, dar mi-am dat seama ca nu mai puteam opri fara a calca pe marcajul trecerii, asftfel ca am hotarat sa continui deplasarea in conditiile in care pietonul se afla, cred, undeva in fata masinii de politie (pe banda 1).

Bineinteles ca am fost oprit cu girofarul, mi s-a retinut permisul si sa intocmit un proces verbal pe care am refuzat sa il semnez cu intentia de a-l contesta.
Agentul constatator a mentionat ca are proba video, proba pe care a refuzat sa mi-o arate la fata locului, justificand ca nu este obligat sa o faca.
In momentul respectiv, mai eram cu o persoana in masina, care poate sa confirme ca momentul in care pietonul s-a angajat in traversare a fost cel prezentat mai sus: adica, daca as fi oprit, as fi blocat, intr-o oarecare masura, trecerea de pietoni.

In momentul in care mi-a fost prezentat procesul verbal, nu am remarcat sa fie trecut vre-un martor pe acesta. Cred ca nu s-au gandit ca voi contesta procesul verbal si nu au crezut de cuviinta sa opreasca un martor la cele intamplate.
Mai mult, avand in vedere ca masina mea si cea a politiei (un logan berlina) se aflau in paralel (eu pe banda 3, masina politiei pe banda 1), deplasandu-ne in aceiasi directie de mers: imi vine greu sa cred ca exista o proba video in care apare, atat pietonul cat si masina mea, din care sa se poata demonstra ca am pus in pericol integritatea pietonului.
Luand in considerare unghiul de vizibilitate al camerei, cred ca in cel mai bun caz, exista un cadru filmat direct in fata masinii de politie, in care se vede un pieton, iar la un moment dat, apare si masina mea de undeva din partea stanga a cadrului, mult mai in fata trecereii de pietoni.

Avand in vedere ca proba video poate sa nu existe, iar eu am un martor care poate sa confurme cele spuse de mine, ce ma sfatuiti sa fac?
Sa contest asa cum imi propusesem?
Daca renunt la a mai contesta, mai pot plati amenda si accepta procesul verbal in momentul in care il voi primi acasa si sa ma aleg cu luna de suspendare trecuta deja in dovada?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:53, 18 Mai 2011
Exista prevederea ca la trecerea pentru pietoni sa incetiniti, astfel incat sa opriti in conditii de siguranta inaintea trecerii de pietoni. Multe cazuri de accidente mortale in situatii similare.
Puteti contesta procesul verbal daca sunteti convins ca ati procedat corect, aveti acest drept, in termen de 15 zile de la comunicare.
Puteti de asemenea sa platiti amenda si sa ramaneti fara permis o luna, evident ,implicit va recunoasteti vina.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Silvia Renate Mihai , Avocat
Ati intuit foarte bine ca radarul de pe masina de politie nu poate sa surprinda sub acel unghi tot ce scrie in PV. Acum nu stiu cat de performante sunt noile camere sau aparate de filmat dar ma indoiesc de asta. Puteti face contestatie, e dreptul dv.
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.
As mai avea inca 2 intrebari legate de aceasta intamplare:
1. daca platesc amenda in momentul in care primesc PV-ul acasa, inseamna ca imi recunosc vina si nu mai pot face contestatie?
Ma gandeam sa o platesc pentru a fi acoperit in cazul in care contestatia este respinsa si a nu fi nevoit sa o platesc in intregime.

2. In momentul in care ma contraziceam cu agentul constatator, acesta, iritat de acest fapt, a spus ceva de genul: "pentru ca nu recunosasteti, o sa va dau maxim!".
Ce inseamna maxim? care este perioada maxima de suspendare si valoarea amenzii?

Cu stima.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
mmm_ggg, utilizator
1. Daca platiti amenda puteti sa si contestati procesul verbal de contraventie. In caz de castig veti recupera banii. Sa solicitati ca prin hotararea ce se va pronunta politia sa fie obligata la restituirea contravaloriiamenzii platite.
2 Se refera la valoarea amenzii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model contestatie pentru permis luat. AlexandruMariusM AlexandruMariusM Buna ziua, Atasez mai jos un cum am conceput eu un model de contestatie pentru ca mi-au luat permisul intr-un mod abuziv, consider eu. Am rugamintea sa imi ... (vezi toată discuția)
Fara permis poda1014 poda1014 Buna seara, Am nevoie de putin ajutor. Am ramas fara permis pe motiv ca nu am dat prioritate pietonilor. Totul s-a intamplat asa: in oras, 2 benzi pe sens ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis - neacordare prioritate pietoni homebet homebet Buna ziua, Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile si am fost sanctionat cu amenda de 500 lei (250 lei in 48 de ore) pentru neacordarea ... (vezi toată discuția)