avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Extras carte funciara solicitata de notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Extras carte funciara solicitata de notar

Va salut,

Va rog sa-mi spuneti daca pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni in legatura cu posibila destinatie a documentelor incredintate notarului in vederea obtinerii extrasului de carte funciara in vederea vanzarii unui imobil,daca este obligatoriu sa fac o cerere in scris pentru obtinerea extrasului de carte funciara,si daca este normal ca notarul sa-mi solicite in acest scop(si sa retina pana la sosirea extrasului) originalul incheierii A.N.C.P.I privind intabularea dreptului meu de proprietate,precum si originalul vechiului extras de carte funciara(eliberat cu ocazia intabularii)? De asemenea,este notarul in drept sa pastreze(sau numai sa-l vada?),actul original de vanzare cumparare pe baza caruia s-a facut intabularea?
Mentionez ca m-am prezentat la notariat pentru o discutie de principiu cu copiile acestor documente(incheierea A.N.C.P.I si extrasul de carte funciara pe care am mentionat "conform cu originalul"si am semnat),dar notarul mi-a spus ca doreste sa-i aduc aceste documente in original. La primirea extrasului de carte funciara si a incheierii A.N.C.P.I,sunt aplicabile dispozitiile Legii 36/1995 art.95,in sensul ca notarul trebuie sa mentioneze ca a primit aceste documente in depozit?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Mihaela Adanei , Traducator autorizat 14:03, 26 Februarie 2012

Cererea de blocare a cartii funciare si de eliberare a extrasului CF pentru autentificare o face notarul, dar in baza unei cereri semnate de dvs.

Trebue sa ii duceti actele originale in ziua in care se va semna actul autentic, sens in care notarul isi va face copii ale actelor, dar nu mai repede.
Ce operaţiune doriţi să faceţi? Doriţi doar obţinerea unui extras de carte funciară (de informare), sau doriţi încheierea unui contract pentru care este necesar un extras (de autentificare)?

Menţiunea "conform cu originalul" efectuată de dumneavoastră pe act, nu are valoare, fie că aţi semnat, fie că nu.
Notarul v-a cerut documentele originale doar ca să aibă cu ce să confrunte copiile dumneavoastră pe care le-aţi prezentat deja, sau să vi le oprească efectiv? (înţeleg că nu i-aţi prezentat originalele încă).

Să înţeleg că dumneavoastră v-aţi prezentat doar pentru o discuţie "de principiu", iar notarul v-a oprit actele încercând să vă "convingă" să efectuaţi operaţiunea juridică la biroul său?

ROLYU a scris:

Trebue sa ii duceti actele originale in ziua in care se va semna actul autentic, sens in care notarul isi va face copii ale actelor, dar nu mai repede.

Vă contrazic. Originalele ar trebui prezentate încă de la început, deoarece copia xerox poate să fie "manufacturată" foarte bine (au fost văzut numeroase cazuri) şi în această situaţie toate demersurile sunt efectuate degeaba, şi atunci lucrăm la Cooperativa "Munca în Zadar".
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
Buna ziua .
La perfectarea unei tranzactii imobiliare,cu terenuri,notarul este obligat ca inainte de legalizarea vanzarii sa solicite extras de carte funciara .De asemenea ,acesta nu cred ca are dreptul sa pastreze actele originale de proprietate,cel mult sa le tina pana la perfectarea vanzarii -cumpararii,dupa care sa le inapoieze titularilor .Daca vrea, cred ca poate sa pastreze doar copii legalizate dupa aceste acte .
Marius Bote .
Nu,notarul nu mi-a retinut nici un act original. Mi-a spus doar ca doreste originalul extrasului de carte funciara pentru a scoate noul extras actualizat de la A.N.C.P.I
Cred ca in etapa actuala,in care nu am convenit clar cu cumparatorul toate detaliile,extrasul este pentru informare.Pasul urmator va fi cel cu blocarea cartii funciare in vederea perfectarii tranzactiei.
Revin cu intrebarea privitoare la prevederile Legii 36/1995 art.95: Pe timpul cat asteptam noul extras de carte funciara,vechiul extras va fi pastrat in original de catre notar,si daca da se va consemna ca s-a primit de catre acesta respectivul document in depozit?
1) Nu ştiu de ce v-a cerut notarul extrasul în original. Măcar dacă vă cerea actele de proprietate. Extrasul este suficient în copie, pentru că nu interesează decât datele importante din acesta: numărul cadastral, numărul de carte funciară etc.

2) Chiar dacă aţi lăsat extrasul în original, puteţi obţine oricând altul.
Dumneavoastră oricum nu aveţi ce face cu el.

3) Nici notarul nu are ce face cu el, ceea ce mă face să revin la punctul nr. 1.

4) "Pasul următor", despre care vorbiţi (cel cu "blocarea" cărţii funciare) se face prin însăşi operaţiunea de solicitare a extrasului (de autentificare - care indisponibilizează cartea funciară pe o perioadă de 5 zile lucrătoare, în favoarea biroului notarial care l-a solicitat).

5) Dacă spuneţi că acum s-a solicitat un extras CF de informare, degeaba vă reţine notarul vechiul extras în original, pentru că dv. puteţi merge liniştit la alt notar să solicitaţi alt extras... de exemplu, de autentificare.
Fapt care mă duce iarăşi cu gândul la punctul nr. 1.

Eu nu îmi permit să comentez modul în care colegii mei notari îşi practică meseria. Doar mă miră faptul că s-a procedat aşa.

Alte discuții în legătură

Contract apartament pierdut lex_ad lex_ad ce se poate face in cazul in care un contract de apartament sa pierdut ......mai exista doar o copie ..dupa contractul respectiv ....ce s epoate face pt. ... (vezi toată discuția)
Inscrierea intentiei de a instraina ContSters40598 ContSters40598 Cum se realizeaza efectiv aceasta inscriere? Care sunt actele juridice pentru care se poate cere aceasta inscriere? Blocarea cartii funciare in baza ... (vezi toată discuția)
Actele originale notariat succesiune Artigas Artigas Va salut, In vederea deschiderii succesiunii la un notariat,va rog sa-mi spuneti daca notarul trebuie sa retina,fie si temporar, oricare din documentele ... (vezi toată discuția)