avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actele originale notariat succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actele originale notariat succesiune

Va salut,

In vederea deschiderii succesiunii la un notariat,va rog sa-mi spuneti daca notarul trebuie sa retina,fie si temporar, oricare din documentele originale prezentate(acte de proprietate imobil,certificat nastere,deces,etc.),si daca da in ce scop,si care este procedura formala(se consemneaza documentele predate precum si scopul predarii acestora),sau notarul ia act pur si simpu de aceste documente,si eventual face copii xerox dupa acestea in scopul arhivarii?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 15:47, 16 Mai 2011
Avand in vedere ca ati adresat notarului cerere pentru deschiderea actiunii succesorale,este legal ca acesta sa intre temporar in posesia documentelor originale care atesta calitatea dvs
Aveti in vedere ca notarul urmeaza sa emita documente legale in baza carora succesorii urmeaza sa intre in drepturi ,in urma dezbaterii actiunii succesorale
notarul nu retine actele in original, acestea sunt prezentate spre conformitate cu originalul, in arhiva acestuia raman doar copii xerox, doar certif de mostenitor se emit in atatea exemplare cate parti sunt + unul pt notar.
dc partile solicita si notarul accepta acesta poate pastra pe baza de pr-vb actele in original , dar nu cred ca se va incumeta sa le pastreze exista riscuri si at el va fi tinut raspunz de deter/distrug/dispar lor.
Procedura formala este reglementata de prevederile art. 95 din Legea 36/95, a notarilor publici şi a activităţii notariale:

F. Primirea în depozit de înscrisuri şi documente
Art. 95
La primirea în depozit a unor înscrisuri şi documente, notarul public va menţiona, în încheiere, că s-au îndeplinit condiţiile esenţiale ale primirii în depozit, în sensul art. 49 lit. g), prin următoarele menţiuni:
a) data depunerii (anul, luna, ziua), iar la cererea părţii, şi ora;
b) identificarea înscrisurilor predate, arătându-se toate datele necesare în acest scop;
c) numele deponentului şi al persoanei căreia trebuie să i se elibereze înscrisurile;
d) termenul de păstrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extras carte funciara solicitata de notar Artigas Artigas Va salut, Va rog sa-mi spuneti daca pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni in legatura cu posibila destinatie a documentelor incredintate notarului in ... (vezi toată discuția)
As dori sa știu, dacă se poate, dacă atunci când se face ... iptoa iptoa As dori sa știu, dacă se poate, dacă atunci când se face succesiunea dupa moartea unui părinte, notarul trebuie sa oprească testamentul in original? Se ... (vezi toată discuția)
Legalizare documente suflete.unite suflete.unite Actele notariale simple cum ar fi legalizarea de copii pot fi tratate de societatile comerciale ca marfuri si sa fie revandute potentialilor clienti? Mai ... (vezi toată discuția)