Cum se realizeaza efectiv aceasta inscriere?
Care sunt actele juridice pentru care se poate cere aceasta inscriere?
Blocarea cartii funciare in baza inscrierii provizorii a intentiei de instrainare are ca efect blocarea cartii funciare (dupa emiterea extrasului de CF de autentificare). Ma intereseaza ce anume se blocheaza in cartea funciara? Alte transferuri privind proprietatea care face obiectul acestei inscrieri provizorii sau si alte eventuale masuri luate impotriva imobilului, cum ar fi un sechestru ?
Masurile luate impotriva imobilului apar in CF.Inscrierea intentiei de a instraina cade in sarcina cumparatorului pe baza conventiei incheiate.Daca in conventie partile renunta la inscriere ,atunci in CF, nu apare perioada conventiei.
Finalitatea ar fi ca nu mai puteti instraina imobilul unei alte persoane.
Odata notificat ,niciun notar nu mai poate incheia un alt act de transfer al proprietatii.
Daca pana la perfectarea contractului de v-c in fata notarului dureaza cateva luni - partea doreste sa incheie un contract de v-c dar cere timp ptr. a aduna banii necesari...dar vrea sa se asigure ca intre timp vanzatorul nu vinde altcuiva - se poate cere prin notar un extras de CF de autentificare, care sa blocheze CF?
Blocarea cartii funciare se face prin eliberarea unui extras de carte funciara pentru autentificare catre un notar public, in vederea incheierii unui anumit act si are ca efect faptul ca pe o perioada determinata (respectiv 5 zile), in acea carte funciara nu se poate inscrie decat actul pentru care a fost eliberat respectivul extras de carte funciara. Pe toata aceasta perioada nu se pot elibera decat copii certificate ale cartii funciare si extrase de carte funciara pentru informare (care vor contine mentiunea ca respectivaa carte funciara este blocata in favoarea unui anumit notar public, respectiv cel care a introdus cererea de eliberarea a extrasului de carte funciara pentru autentificare).
In consecinta, toate celelalte cereri care se depun pe perioada blocarii, in vederea efectuarii unor inscrieri in cartea funciara, vor fi respinse dupa inscrierea actului pentru care s-a eliberat extrasul pentru autentificare, iar daca acest act nu este inregistrat, dupa expirarea termenului de blocare a cartii funciare, se pot solutiona cu admitere (dupa caz) si celelalte cereri de care vorbeam mai sus.
In orice caz, blocarea cartii funciare nu se face in baza unei "interdictii", in sensul larg al cuvantului.