avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Constatare incalcare drepturi constitutionale
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Constatare incalcare drepturi constitutionale

Buna ziua,

As dori sa stiu care este instanta competenta sa constate
incalcarea unor drepturi constitutionale.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: suflete.unite , utilizator 14:42, 16 Octombrie 2011
Buna ziua,

Pe scurt: Nici una.
Ceva mai pe lung: Curtea constitutionala declara neconstitutionalitatea nu incalcarea unor drepturi si o face DACA si numai DACA incalcarea e savarsita printr-un act normativ de un anumit nive, respectiv lege, ordonanta de urgenta sau ordonanta.
De ce nu exista? Natura constitutiei este metajuridica. Normele constitutionale nu au sanctiune. Sau daca doriti, sanctiunea este abolirea statului, anarhia. Constitutia este un fel de "statut" al statului, un act constitutiv al acestuia in care sunt inscrise unele drepturi fundamentale care apartin persoanelor ce au o relatie privilegiata cu statul, numiti cetateni.
Toate drepturile recunoscute in Constitutie sunt recunoscute si in actele normative de nivel inferior constitutiei, in caz contrar norma este neconstitutionala.
Va multumesc mult. Raspunsul Dv. este clar si la obiect.
Daca solicit instantei stabilirea competentei pentru
constatarea nerespectarii dreptului la informare
la ce ma pot astepta?
Cu deosebit respect
Nu, nu e bine cum procedam nici noi (adica eu), nici d-voastra! Facem altfel: d-voastra ne povestiti care e problema - adica ne relatati in ordine cronologica si daca se poate pe scurt situatia de fapt - iar noi va spunem ce norme se aplica, cui si unde trebuie sa va adresati, in ce termen, etc. tot-tot-tot. Pe cravata mea de fost pionier!
Deal? :thumbup:
Buna ziua,

Un coleg are urmatoarea speta.A primit de la Casa de Asigurari de Sanatate
o decizie de impunere dupa 5 ani in intervalul iunie-septembrie 2010 cand baza de impunere era stabilita si limitata de OUG 58/2010 la cinci salarii medii brute pe economie. Pentru anii 2003-2009 nu a primit niciodata vreo notificare de la CASJ incalcandu-se astfel dispozitiile art. 31 din Constituitie si art. 222 din Legea 96/2006. Se mai precizeaza violarea art. 34,35, 56, 135 din Constitutie si se solicita constatarea acestei violari. Cum se poate cere cest lucru pe cale de exceptie? Care e instanta competenta? Tibunalul sectia de contencios sau judecatoria? Sau alta? Aceasta constatare prliminara este esentiala pentru dezbaterea fondului. Ce ne sfatuiti?
Chiar nu raspunde nimeni?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezincriminarea insultei si calomniei vs decizia c. c. nr. 62/2007 Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Constituie declararea neconstitutionalitatii unui text normativ o restitutio in integrum, reintoarcere la starea anterioara ? 1.1. Discuţia nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Neconstitutionalitatea unei asociatii?? aidu aidu Potrivit art. 40 Constitutie, Constatarea şi declararea ca neconstituţională a unei asociaţii revine Curţii Constituţionale. Cum pot sa invoc ... (vezi toată discuția)
Pot sa invoc o exceptie de neconstitutionalitate in cererea de recuzare? eusaisapte eusaisapte pot sa invoc o exceptie de neconstitutionalitate in cererea de recuzare, care sa fi analizata de instanta care judeca cererea de recuzare si inaintata la ... (vezi toată discuția)