avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Tarif de despagubire
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Tarif de despagubire

in data de 28.10.2010 am fost inregistrat electronic ca nu detin rovinieta.
In data de 25.03.2011 s-a intocmit PV de constatare ce mi s-a adus la cunostinta in data de 29.03.2011. Nu s-a retinut in acest timp certificatul de inmatriculare. Am achitaa totusi amenta in cuantum de 125 lei si tariful de despagubire. Mentionez ca in luna februarie am observat ca nu am rovinieta achitata si am platit taxa de utilizare pe perioada de 1 an. In data de 16.05.2011 primesc un nou PV incheiat in data de 12.05 pentru o verificare din 27.11.2010. Presupun ca pana in data cand am platit taxa de utilizare am mai fost inregistrat de 100 si ceva de ori ca fiind in culpa si atunci trebuie sa platesc aceste sume de fiecare data? Nu credeti ca trebuia respectata legea in sensul atentionarii prin retinerea certificatului?
Cel mai recent răspuns: Milea Alexandru , utilizator 17:31, 24 Mai 2011
Da ,conform legii va trebui sa platiti toate amenzile care vin din urma. Nu sunteti singur, au mai patit-o si altii.
Multumesc de raspuns dar si tariful de despagubire?
Legea nu spune ca trebuie retinut si certificatul de inmatriculare pana la plata tarifului de despagubire? Aceasta ar fi si o masura preventiva sau legiuitorul doreste sa gresesti de mai multe ori?
O problema asemanatoare: am circulat aprox 1 luna ( nov 2010) fara sa stiu ca rovinieta expirase (de regula o achizitionez pentru un an intreg, am facut-o in 2009/2010 dar am uitat de luna in care expira !!! si in continuare dec 2010/dec 2011)
Am inceput sa primesc amenzi astazi pentru perioada respectiva, pe prima am achitat-o integral (125+28 euro), insa pe cele care vor urma (probabil vreo 14-15) intentionez sa achit doar valoarea de 125 nu si tariful de despagubire. Credeti ca am vreo sansa sa castig in instanta invocand diferenta extraordinar de mare intre taxa de utilizare pe un an intreg de aprox 28E (platiti odata la achizitionarea rovinietei, a 2 oara cu ocazia platii primei amenzi) si cumulul de 14-15 ori cat am circulat fara, x 28 E ?
Stiu ca asa sunt prevedrile din OG 15 dar mi se pare aberant ca pentru un an sa se plateasca aprox 28 E iar in cazul neplatii sa ramana "deschisa" posibilitatea de a acumula sume astronomice nelimitate in nici un fel.
Mai este cineva in situatia aceasta ?
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
mayer, utilizator
Ordonanta 15/24.01.2002 la art.8, al. 6 spune: "Odata cu aplicarea amenzii contraventionale, utilizatorilor romani care folosesc reteaua de drumuri nationale din Romania fara a avea rovinieta valabila li se retine certificatul de inmatriculare al vehiculului pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire conform prevederilor alin. 3.". Consider ca chiar daca ordonanta prevede la art. 9, al. 2 posibilitatea ca : " Incepand cu 1 oct. 2010, constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe reteaua de drumuri nationale ..." nu este permis ca PV sa fie incheiat la 6 luni distanta si sa nu fie anuntat organul competent ca in termenul cel mai scurt, cat timp contraventia exista, sa aplice litera legii adica retinerea certificatului pana la plata tarifului de despagubire si in acest fel se pune in practica si aspectul preventiv al legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai multe amenzi pentru rovinieta ralucarony ralucarony Sunt unul dintre fericitii soferi care au primit in ultimele doua saptamani un numar impresionant de pv-ri de contraventie pentru neplata rovinietei. Practic ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta ispasdina ispasdina Am primit un proces verbal de constatare a contraventiei pentru ca in momentul acela nu aveam rovinieta. Acest PVCC mai are si o instiintare de plata care zice ... (vezi toată discuția)
Amenzi rovinieta Milanezu21 Milanezu21 Buna ziua,am primit acum 2 saptamani un plic cu 2 amenzi (30 iunie si 7 iulie)acum iar am primit inca 2(ambele in iulie).Mentionez ca eu nu am avut rovinieta ... (vezi toată discuția)