avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare

se va face la societate o angajare putin mai speciala
- persoana nu va avea un loc stabil de munca , in cea mai mare parte a timpului acesta se va deplasa prin diferite orase din tara
intrebarea mea este ;
Se incadreaza aceasta situatie in art.25 din codul muncii ? (clauza de mobilitate )
Va beneficia aceasta persoana de o diurna ? (daca acesta pentru aceasta activitate este angajat ).
Daca nu ,cum sa procedez ca aceasta persoana sa fie angajata si sa beneficieze de drepturile sale in mod corect si legal ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 19 Mai 2011
Da . E corect cum ati prevazut legat de art. 25
Poate va ajuta si acestea:Clauza de mobilitate prevede faptul ca, datorita specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc de munca stabil.
Mentionarea locului de munca este obligatorie in contractul de munca, acesta neputand fi schimbat decat prin consimtamantul ambelor parti. Din acest motiv, clauza de mobilitate este foarte importanta, intrucat ea precizeaza daca postul respectiv presupune deplasari ale salariatului in interes de serviciu.
In cazul in care, la contractul individual de munca se ataseaza o clauza de mobilitate, salariatul va beneficia de prestatii suplimentare in bani sau in natura. Prestatiile in natura se refera la elemente precum autoturism, telefon mobil,etc, folosite in interes de serviciu.
Nu confundati prestatiile suplimentare, acordate pentru clauza de mobilitate, cu avantajele sau beneficiile! Acestea din urma pot fi: tichete de masa, abonament la sala de sport, asigurare medicala, transport asigurat,etc) si sunt folosite doar in interes personal.
In ceea ce priveste prestatiile in bani, pentru clauza de mobilitate se pot deconta angajatului cheltuielile de deplasare si cazare, diurne, prime pentru parasirea temporara a domiciliului, etc.
Din cauza inconvenientelor pe care le produc deplasările frecvente în interes de serviciu, angajatorul se obligă, de regulă, să îi asigure salariatului prestaţii suplimentare în bani sau în natură (în comparaţie cu veniturile celor care au un loc al muncii stabil).
Prestaţiile suplimentare - la care se referă art. 25 C.mun.- apar ca fireşti deoarece salariatul, în deplasările lui de serviciu, neaflându-se în delegare sau în detaşare, nu primeşte drepturile băneşti ce se cuvin, potrivit legii sau/şi contractului colectiv de muncă, celor delegaţi sau detaşaţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de mobilitate sabinna sabinna Doresc sa angajez o persoana care nu va lucra la sediul firmei, nici la vreun punct de lucru ci va cauta clienti intr-o anumita zona a tarii. Daca specific in ... (vezi toată discuția)
Diurna - salariat in constructii si salariat mobil sofer valentinaanghel valentinaanghel Buna ziua, Am urmatoarele intrebari: pentru salariatul in constructii / pentru salariatul sofer caruia in contractul de munca locul de munca nu este fix: ... (vezi toată discuția)
Mobilitatea locului de munca iadriana iadriana Buna, ma poate ajuta/lamuri cineva in urmatoarea problema? Prin natura activitatii societatii noastre, lucrari de tamplarie si dulgherie, cele mai multe ... (vezi toată discuția)