avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare mostenire

Bunica mea are o problema de succesiune.Au fost 5 frati .Dupa ce au murit parintii lor inainte de 1990, nu puteai detine 2 proprietati asa ca au renuntat in favoarea unui frate la 250 mp aflati in intravilan in curte.(Terenul era mai mult 700 mp + 1000 mp vie dar fusese ,,nationalizat'',la acea vreme era la fostele CAP-uri)

Dupa 1990 bunica si celalate surori au fost informate de fratele lor ca a luat si celalat teren spre exploatare ,neffind informate nici o clipa ca nu a facut si pentru ele cerere de retrocedare.(ele nu stiu carte)

Astfel ca el ,fratele pe ascuns de bunica mea si alta sora ,au declarat la primarie ca sunt numai 3 frati nu 5, cind i-a pus in posesie.Repet a mintit, in tot acest timp bunica mea stia ca are dreptul acolo si il lucreaza fratele ei.

Totul a mers asa ,, pe muteste" pina cind acum 2 ani fratele a decedat .Ca sa aflam de la O ALTA SORA CA DE FAPT el si-ar fi insusit toata suprafata si au facut partajul cu alte 2 surori, in instanta.,lasand pe dinafara alte 2 surori.

-Bunica mea si o alta sora a fost astfel inlaturata fara sa stie de la mostenirea tatalui ei.Ea doreste sa revendice acel teren impreuna cu mostenitorii surorii decedate.Are vreo sansa?


Cum se poate proceda, cat mai urgent intrucat mostenitorii fratelui vor sa vanda(si pretul este destul de mare 12 euro /mp)?

Multumesc.


Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 10:14, 19 Mai 2011
Daca bunica a facut renuntare expresa la mostenire (la notariat), nu mai are nici o sansa, nici macar in instanta: iata ce spune decizia XI/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie:
D E C I D:
Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În aplicarea dispoziţiilor art. 8 şi art. 13 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, republicată, stabilesc:
Beneficiază de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire.
Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 februarie 2007.

Oricum, prin insasi faptul ca bunica nu a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in termenul prevazut de lege (fratele nu avea obligatia legala sa faca cererea si in numele dansei), sansele de a-si castiga drepturile in instanta sunt considerabil reduse...
Bunica nu a renuntat la toaTA ACEASTA SUPRAFATA .CI NUMAI LA 250 MP.RESTUL S-A RECONSTITUIT DUPA 1990.SI IN CEEA CE PRIVESTE RECONSTITUIREA FRATELE EFECTIV LE-A MINTIT CA A FACUT PENTRU TOTI.ASTA ESTE PROBELEMA .CA NU A FACUT DECAT PENTRU EL SI ALTE 2 SURORI SI NU A SPUS NIMIC IN TOTI ACESTI ANI.BUNICA A AFLAT DUPA MOARTEA LUI.

pRACTIC NU POATE CERE IN INSTANTA SA CONSTATE CA DE FAPT ESTE SI EA MOSTENITOARE LEGALA A RESTULUI DE TEREN? INTRUCAT A FOST INDUSA IN EROARE?cA DE FAPT DEFUNCTUL ,(TATAL) A AVUT 5 COPII /
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
leusan, utilizator
Renuntarea la mostenire este totala si definitiva... nu se poate renunta la un lucru si accepta altul. Repet, daca inainte de 1990 a dat declaratie notariala de renuntare la mostenire, chiar daca a fost doar pentru acei 250 mp, eu consider ca i se aplica decizia XI/2007, din pacate (cel putin asta este parerea mea, sa vedem ce spun si colegii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare titlu de proprietate 70iana 70iana Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatie : eu si fratele meu am fost dati in judecata de alti 3 mostenitori (frati intre ei) in sensul scoaterii tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Teren acaparat... gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul a avut o curte cu o suprafata de cca.2500 mp.care a fost anterior a tatalui sau (strabunicul meu). Dupa decesul strabunicului (strabunica ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate - partaj judiciar aurelsmeu aurelsmeu Buna seara, Indraznesc sa va supun atentiei un caz de partaj judiciar care se tot amana de la o luna la alta si care nu-l pot intelege deoarece nu am ... (vezi toată discuția)