Buna ziua, am o intrebare destul de delicata :(
O cunostinta de-a mea (cetatean roman), a fost condamnata in Germania pentru niste infractiuni, acum executa pedeapsa acolo. A primit o condamnare de 6 ani, pana in prezent a efectuat 3 ani si 6 luni, i s-au refuzat 2 cereri de eliberare la jumatatea pedepsei. Cunostina respectiva spune ca ar fi auzit el printre colegii lui acolo ca este o lege data in Parlamentul European anul trecut care ar spune ceva de genul:"un cetatean din U.E. condamnat intr-un alt stat al U.E. poate alege daca vrea sa execute (in cazul unei condamnari) pedeapsa in statul unde a fost condamnat sau in tara al carui cetatean este", adica sa nu depinda de verdictul autoritatilor germane.
Problema lui este ca nemtzii nu prea vor sa il lase sa execute restul de pedeapsa in RO motivand ca exista riscul ca in RO sa fie eliberat inainte de executarea in totalitate a condamnarii, de exemplu 2 treimi, ceea ce de fapt este si scopul lui, sa vina intr-un penitenciar romanesc si aici sa beneficieze de eliberare la 2/3 din pedeapsa.
Ma poate ajuta cineva va rog care are cunostinte de Drept Penal European cu o informatie, daca exista o lege de genul asta sau o varianta care ar putea sa imi ajute cunostinta?
Multumesc anticipat !
nu exista drept penal european insa exista dreptul de a solicita executarea pedepsei in tara al carui cetatean este.
baza legala este Convenţia europeană asupra transferării persoanelor condamnate (Strasbourg, 21 martie 1983) ratificata in Romania in anul 1996, publicata in MO 154 / 19.07.1996
Exista mai multe acte normative menite sa contribuie la infaptuirea justitiei penale in cadrul UE si in vederea uneibune cooperari intre statele membre, sicu scopul aromonizarii legislatiilor statelor membre in privinta unor infractiuni grave, privind criminalitatea organizata, traficul de stupefiante, de fiinte umane,etc..
Da,prietenul dvs. are dreptul de a fi transferat,in baza Conventiei europeane asupra transferarii persoanelor condamnate, adoptata la Strasbourg, la 21 martie 1983.
In vederea transferului, este necesar acordul statului de condamnare si al statului de executare. Printre alte conditii, se numara si acelea ca hotarirea sa fie definitiva si, sa mai fi ramas cel putin 6 luni de executat, dubla incriminare( adica infractiunea pentru care a fost condamnat sa fie infractiune si in tara de origine),cetatenia romana.Cererea de transferare se formuleaza in scris si se adreseaza fie statului de condamnare, fie statului roman.si trebuie sa cuprinda toate datele de identificare ale condamnatului , cat si datele de identificare ale hotararii de condamnare (instanta straina care a pronuntat-o, numarul ei) , coordonatele exacte ale penitenciarului in care este detinut.
Dupa transferarea in Romania, pedeapsa se va executa potrivit legii romane, inclusiv sub aspectul regimului de acordare a liberarii conditionate.Se va deduce( scadea) timpul efectiv executat in penitenciarul din statul de condamnare, acest timp fiind considerat parte executata din pedeapsa.
Multumesc celor care au postat raspunsurile, sa inteleg ca daca se opun autoritatile germane (la ei procuratura hotaraste in cazurile astea, celelalte 2 cereri de eliberare la 1/2 din pedeapsa tot procuratura le-a respins) nu este nici o solutie sa fie doar pusi in fata faptului implinit, adika sa nu aibe ei optiunea de a refuza sau nu transferul?
Intreb asta pentru ca el se agata de posibilitatea asta ca de o ultima sparanta, si este destul de sceptic in privinta procurorilor germani, cumva se asteapta sa ii respinga acest demers din moment ce i-au respins si cererile de eliberare la 1/2 din pedeapsa desi a cerut expres avocatul lui sa fie "expulzat"cu interdictia de a mai calca vre-odata in Germania.
Este necesar si acordul condamnatului in privinta transferului si nu cred ca ransferul mai depinde de procurori sau doar de procurori ca in situatia in care condamnatul facuse cerere de liberare conditionata acolo.
Drept penal - u.e.
laur007
Buna ziua, am o intrebare destul de delicata :(
O cunostinta de-a mea (cetatean roman), a fost condamnata in Germania pntru niste infractiuni, acum executa ... (vezi toată discuția)
Contopirea pedepselor
GMM
stie cineva daca mai este valabila aceasta lege -acum cand suntem membru UE? m'ar interesa daca aceasta lege se poate aplica si in cazul persoanelor ... (vezi toată discuția)