Pentru ocuparea unui post într-una dintre cele 150 de meserii deschise şi cetăţenilor români, se menţine necesitatea obţinerii unei autorizaţii de muncă, dar situaţia ocupaţională nu mai este opozabilă, criteriu care stătea la baza majorităţii refuzurilor autorizaţiei de muncă. Angajatorii trebuie însă să plătească taxele şi redevenţele datorate la ANAEM-Agenţia Naţională pentru Primirea Străinilor şi Migraţii (contribuţie şi rambursare forfetară).
Verificarea cererilor de eliberare a autorizaţiei de muncă revine serviciilor de forţă de muncă străină din direcţiile locale de muncă, ocupare şi formare profesională (DDTEFP).
În cazul unei decizii favorabile eliberării unei autorizaţii de muncă, dacă contractul de muncă este încheiat pentru mai mult de 3 luni, ANAEM, informată de DDTEFP, convoacă lucrătorul pentru o vizită medicală, după care este eliberată sau nu autorizaţia. Lucrătorul merge la prefectură pentru a obţine un titlu de şedere.
Dacă contractul este încheiat pentru mai puţin de 3 luni, se eliberează o autorizaţie provizorie de muncă din momentul în care contractul este vizat favorabil de către DDTEFP. Apoi contractul este transmis angajatorului (pentru sezonieri, contractul de muncă vizat ţine loc de autorizaţie provizorie de muncă).
Oricare va fi meseria pentru care se optează, celelalte condiţii prevăzute de legislaţie rămân aplicabile şi vor fi verificate de direcţiile provinciale (locale) de muncă, ocupare şi formare profesională, mai ales cele privind egalitatea de tratament (în special salarizarea) şi cele de legislaţie socială(plata îndatoririlor sociale) de către firma interesată de recrutarea unui cetăţean român.
Atunci când o cerere pentru autorizaţia de muncă se referă la un loc de muncă ce nu e vizat de circulara nr. DPM/DMI2/2006 din 29 aprilie 2006 referitoare la autorizaţiile de muncă eliberate resortisanţilor din noile state membre ale UE pe durata perioadei tranzitorii, analizarea cererii se realizează după condiţiile obişnuite de drept comun, opunând situaţia ocupaţională atunci când situaţia locală a pieţei muncii este degradată cu privire pe de o parte la informaţiile statistice deţinute de direcţia locală de muncă, ocupare şi formare profesională şi ANPE şi pe de altă parte de dificultăţile eventuale întâlnite de către angajator când furnizează acest loc de muncă.
Orice străin care se află legal pe teritoriul francez poate cere o autorizaţie de muncă în cadrul unui schimb al statutului, care va fi examinat conform aceloraşi criterio ca cele aplicabile procedurii de introducere.
Mai am o intrebare referitor la sotul meu ce detine o carte de rezidenta pe 3 ani (el este cetatean strain). In cazul in care eu voi obtine un loc de munca acolo legal iar el nu (nu va avea loc de munca deloc), conform ideii de intregire a familiei, el are dreptul de a sta cu mine legal?