avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale data majorarii capitalului social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

data majorarii capitalului social

Care este data cu care o majorare de capital social se inregistreaza ?
Data AGA, data eliberarii CIM de la ORC, data la care opereaza majorarea societatea de registru...?
E foarte important pentru stabilirea modului de impozitare.
Sunt sigura ca e data CIM-ului, dar nu gasesc temeiul legal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 19:36, 12 Iulie 2008
Speta este in felul urmator: hotararea AGA de majorare a fost inregistrata la ORC cu data de 01. Societatea de registru care tine evidenta actionarilor a inregistrat majorarea cu data de 10.
Eu vand actiunile dobandite din majorare si in functie de data detinerii se stabileste cota de impozitare de 1% (daca am o detinere mai mare de 365 de zile) sau 16% (daca a trecut un an) - art.67 alin 3 Cod Fiscal - e vorba de societati listate pe piata de capital.
In concluzie, e foarte important sa stiu cand am indeplinit conditia de detinere de 365 de zile : dupa data de 01, sau dupa data de 10 ? (vorbim de o diferenta de impunere de 15% !!!).
Conditia de detinere o stiti dvs. Daca ati cumparat pe 08.07.2007 si vindeti pe 02.07.2008, nu aveti 365 zile. Daca vindeti pe 10.07.2008, aveti peste 365 zile.
Avand in vedere ca este o societate cotata, majorarea capitalului nu are legatura cu tranzactionarea actiunilor (decat sa influenteze in + sau in - cursul bursier). Majorarea capitalului modifica doar valoarea nominala a actiunii.
Dvs cumparati/vindeti actiunile la cursul bursier al acestora din momentul respectiv.
Impozitul se aplica asupra câştigului net anual determinat ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului respectiv, ca urmare a tranzacţionării actiunilor, din care se scade impozitul retinut ca plata anticipata.
lorin7774 a scris:

Speta este in felul urmator: hotararea AGA de majorare a fost inregistrata la ORC cu data de 01. Societatea de registru care tine evidenta actionarilor a inregistrat majorarea cu data de 10.
Eu vand actiunile dobandite din majorare si in functie de data detinerii se stabileste cota de impozitare de 1% (daca am o detinere mai mare de 365 de zile) sau 16% (daca a trecut un an) - art.67 alin 3 Cod Fiscal - e vorba de societati listate pe piata de capital.
In concluzie, e foarte important sa stiu cand am indeplinit conditia de detinere de 365 de zile : dupa data de 01, sau dupa data de 10 ? (vorbim de o diferenta de impunere de 15% !!!).

Cel mai bine ar fi sa mergeti la societatea de registru care tine evidenta actionarilor si sa cereti un extras. In extras apare data dobandirii actiunilor si pe aceea o luati ca baza pentru calcularea perioadei de 365 zile.
Speta mi se pare interesanta si daca voi afla mai multe amanunte, va voi informa.
Legea 31/1990
Art 123
(3) Acţionarii îndreptăţiţi să încaseze dividende sau să exercite orice alte drepturi sunt cei înscrişi în evidenţele societăţii sau în cele furnizate de registrul independent privat al acţionarilor, corespunzătoare datei de referinţă.

Cu alte cuvinte, dreptul de proprietate a actiunilor, incepe din momentul in care sunteti inregistrat in registrul actionarilor. Incepand cu aceasta data veti calcula perioada de 365 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Procedura majorare capital social sa C_CRISTINA C_CRISTINA Se doreste majorarea capitalului social al unui SA. Se poate intocmi hotararea AGA prin care sa se stipuleze ca se majoreaza cu x suma capitalul social, urmand ... (vezi toată discuția)
Majorarea c.s. mony mony Puteti sa-mi spuneti din practica Dvs., care sunt documentele CONTABILE pe care o firma care doreste sa-si majoreze capitalul social prin incorporarea ... (vezi toată discuția)