avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Spețã succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Spețã succesiune.

Obiectul succesiunii îl constituie un apartament iar moştenitori sunt doar soţia şi un fiu. Apartamentul este dobândit în timpul căsătoriei şi are o valoare pentru impozitare stabilită de primărie de 160 000 RON iar valoarea din grila notarială este de 21 000 E. În cazul dezbaterii succesiunii la notar am mai multe necunoscute.

Onorariul notarial se stabileşte în funcţie de valoarea totală a apartamentului sau doar la valoarea din apartament care aparţine decedatului şi care este supusă succesiunii?

Se poate micşora cota decedatului din apartament pentru că se pleacă de la prezumţia că ar fi deţinut 1/2 din apartament, şi astfel să crească cota deţinută de soţie în proprietate exclusivă (să zicem că ar deţine 2/3 din apartament) chiar dacă fiul nu se împotriveşte? S-ar putea astfel micşora onorariul notarial? Ar putea apărea împotriviri din partea notarului care pierde din onorariu?

Care ar fi onorariul notarial şi totalul sumei de plătit la notar precum şi alte taxe care se plătesc la notar?

Dacă aş dezbate succesiunea în instanţă cu tranzacţie la primul termen am aflat că trebuie să prezint incheierea emisa de notar cu privire la verificarea dezbaterii succesiunii conform L 202/2010. Unde în această lege este prevăzut acest lucru?

În cazul în care decedatul este reclamant într-un dosar de răspundere de răspundere civilă delictuală cu solicitare de daune, menţionez reclamant, pentru ai lua locul în proces de către ambii moştenitori este absolut necesară dezbaterea moştenirii? Se poate lua locul doar de către un moştenitor? Ce acte sunt necesare pentru ai lua locul în proces fără dezbaterea moştenirii fie de un moştenitor, fie de către ambii? Se poate obține cumva de la starea civilă vreo adeverință în care să fie trecuți succesorii?

Ce alte sfaturi îmi puteţi da în acest caz?
Vă mulţumesc pentru răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 12:03, 20 Mai 2011
buna ziua,
cota defunctului poate fi diferita de 1/2.
mostenitorii daca se inteleg intre ei vor da niste declaratii privind cota defunctului.
cu privire la taxe nu va pot ajuta, intrebati un notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înlocuire reclamant într-un dosar de rãspundere civilã delictualã. georgescupaul georgescupaul În cazul în care un decedatul este [b]reclamant[/b] într-un dosar de răspundere de răspundere civilă delictuală cu solicitare de daune, [b]menţionez ... (vezi toată discuția)
Tarife notariale, mostenire iove iove Care sunt tarifele practicate de catre notari la efectuarea unei sucesiuni notariale? (vezi toată discuția)
Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)