avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... recuperare taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

recuperare taxa auto

Buna,as vrea sa stiu daca am vreo sansa de recuperare a taxei auto in Deva,chitanta e din 03.11.2008
Salutare!
Da exista posibilitatea asta!
va pun la dispozitie un model:

Către Tribunalului Sibiu-Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ,


Subsemnata:

1. X chem în judecată pe pârâtele, Administraţia Finanţelor Publice X, cu sediul în şi Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti pentru ca prin hotărârea ce veţi pronunţa să mi se restituie taxa de poluare în valoare de 778 lei, stabilită şi incasată de autoritatea fiscală în temeiul dispoziţiilor O.U.G. nr. 50/2008(cu modificăriile ei, a autoturismului marca şi dobânda legală, calculată conform art. 124 C. pr. Fiscală începând cu data formulării cererii de restituire 6 Mai 2011 şi până la data plăţii.
2. Vă solicit de asemenea, să obligaţi pârâta să plătească cheltuielile de judecată ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACŢIUNI:
ÎN FAPT:
Subsemnata, am achiziţionat autoturismul marca , cu numărul de identificare: , număr de omologare , care a fost înmatriculat prima dată în Germania în data de 29.09.1995. Autoturismul Renault 1.21 a fost cumpărat din , în data de 29.08.2008. În data de 19.09.2008 am cumpărat de la aceasta autoturismul. Autoturismul l-am inmatriculat la data de 20.10.2008, cu numarul . Am plătit taxa de poluare în valoare de lei, prin chitanţa cu seria ..

ÎN DREPT:
1. În temeiul art. 90 din Tratatul de Constituire a Uniunii Europene, am dreptul de a mi se înmatricula autoturismul în Romania fără obligaţia de a plăti taxă de prima înmatriculare, taxă care contravine dreptului comunitar.
2. HOTÃRÂREA CURŢII de la Luxembourg (CJUE. Hotărârea în cauză C-402/09. Tatu vs. statul român) din 7 aprilie 2011 potrivit căreia: Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru, dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulaţie, în statul membru menţionat, a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională.
3. Articolul 110 TFUE care are drept obiectiv asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor între statele membre în condiţii normale de concurență. Acesta vizează eliminarea oricărei forme de protecţie care poate decurge din aplicarea unor impozite interne discriminatorii faţă de produsele provenind din alte state membre (a se vedea în special Hotărârea din 11 decembrie 1990, Comisia/Danemarca, C 47/88, Rec., p. I 4509, punctul 9, Hotărârea Brzeziñski, citată anterior, punctul 27, și Hotărârea din 3 iunie 2010, Kalinchev, C 2/09, nepublicată încă în Repertoriu, punctul 37).
4. Primul paragraf al articolului 110 TFUE care interzice fiecărui stat membru să aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decât cele care se aplică produselor naţionale similare. Aceste dispoziţii ale tratatului vizează garantarea neutralităţii depline a impozitelor interne faţă de concurenţa dintre produsele care se află deja pe piaţa internă şi produsele din import (Hotărârea Comisia/Danemarca, citată anterior, punctele 8 și 9, precum şi Hotărârea din 29 aprilie 2004, Weigel, C 387/01, Rec., p. I 4981, punctul 66).
Nu în ultimul rând, invoc hotărârea pronunţată de C.J.U.E, pronunţată în cauza C402/2009, Tatu vs. Statul român, prin care s-a stabilit că dispoziţile O.U.G. 50/2008 este contrarie dispoziţiei art. 110 T.F.U.E, fiind instituită ca o măsură vadit dicriminatorie.
Pentru toate cele de mai sus vă rog să admiteţi acţiunea, să dispuneţi să mi se restituie taxa de poluare în valoare de ei, achitată cu titlu de taxa de poluare şi dobânda legală, calculată conform art. 124 C.pr. Fiscală, începând cu data formulării cererii de restituire (6 Mai 2011) şi până la data plăţii, să obligaţii pârâta la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, cercetare judecătorească,).
Solicit în calitate de reclamant judecarea în lipsa mea în temeiul art. 242 alin. 2 Cod proc. civ.
Anexez în copie:
1. cartea de identitate a autovehiculului
2. certificatul de înmatriculare din Republica Federală Germana şi copia tradusă a certificatului de înmatriculare din Republica Federală Germana din care rezultă data primei înmatriculari a autoturismului Renault Twingo 1.21: 29.09.1995
3. contractul de vânzare-cumpărare a autoturismului Renault 1.21 încheiat între subsemnata şi ) din data de 19.09.2008.
4. CI
4. chitanţa cu seria care face dovada achitării taxei de primă înmatriculare.
5. chitanţa nr. ….din…05.2011, care face dovada plăţii taxei judiciare de timbru în sumă de 38,00 lei şi timbru judiciar mobil în valoare de 1,5 lei.

Data, Semnatura,

06.05.2011
Apartineti de Curtea de Apel Alba care admite acum aceste actiuni de restituire taxa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curtea de justiþie a ue: taxa auto instituitã în ianuarie 2012 contravine tratatului de funcþionare al uniunii europene  Lăzăruţiu Lucian Lăzăruţiu Lucian Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost dată în cauzele conexate C-97/13 şi C-214/13, având ca obiect cereri de decizie preliminară ... (vezi toată discuția)
Model de cerere de chemare in judecata pentru recuperarea taxei de poluare Adrian Dinica Adrian Dinica care este amabil sa imi trimita si mie un model de cerere chemare in judecata pentru recuperarea taxei de poluare? (vezi toată discuția)
Cjue si taxa de poluare Cornel  Vasile Cornel Vasile Taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea ... (vezi toată discuția)