amcteam a scris:
La notar taxele sunt mai mari in anumite conditii, cand sunt mai multi mostenitori.
V-aş recomanda să vă mai informaţi şi să nu mai dezinformaţi.
Costurile dezbaterii unei succesiuni nu diferă în funcţie de numărul de moştenitori.
Am putea spune că este invers - onorariul suportat de fiecare moştenitor este mai mare când sunt mai puţini, pentru că se împarte la mai puţine pesoane.
Multi nu stiu de exemplu ca notarul nu acorda decat o hartie, denumita certificat de mostenitor, care e posibil sa fie doar o hartie care arata un drept de proprietate dar cu care sa nu poti face mare lucru.
Serios? Nu am ştiut asta. Pe acelaşi principiu am putea spune că o sentinţă civilă este tot o simplă hârtie. :duh: Cu care nu putem face mare lucru, nu? ...Că, de multe ori, "arată" tot o proprietate.
Importanta este iesirea din indiviziune (care se face in instanta) care arata clar partea fiecaruia din mostenire, spre deosebire de certificatul de mostenitor care arata doar cate parti din mostenire are fiecare.
Din nou dezinformaţi. Cine v-a spus că ieşirea din indiviziune se face doar prin instanţă?
ªtiaţi oare că ieşirea din indiviziune poartă, în acest caz, denumirea de partaj succesoral (care este tot un soi de partaj voluntar) şi că poate fi efectuat chiar în cuprinsul
încheierii finale notariale, respectiv al certificatului de moştenitor? (sub forma a două
negotium în acelaşi
instrumentum).
Nu că ar avea o altă valoare dacă ar fi făcute separat, dar asta aşa, ca să nu mai fie "o simplă hârtie"... să fie una dublă. :slap:
Ca sa exemplific: daca exista un teren si 2 mostenitori
Dar nu există doi moştenitori, există doar unul. Dumneavoastră încercaţi să purtaţi o discuţie de principiu, care nu are legătură cu speţa dată.
Unul nu poate vinde fara celalalt doar cu certificatul de mostenitor. Prin instanta costurile unei succesiuni sunt mai mici daca se face si iesirea din indiviziune.
Am impresia că dumneavoastră încercaţi să ajutaţi o bătrână să treacă strada, atunci când ea nu vrea.
Poate nici nu vor să vândă, iar dacă ar vrea să vândă, cu siguranţă ar fi mult mai simplu să vândă amândoi moştenitorii (în exemplul dat de dumneavoastră), decât să facă partajul, să-şi plătască sultă unul celuilalt, şi să vândă apoi.
Uneori, partajul nici măcar nu este posibil (să fie făcut "în natură"). Alteori, instanţa dispune vânzarea bunului, pentru a se efectua partajul în bani. N-ar fi mai bine să oferiţi acest răspuns acolo unde într-adevăr se încadrează "pe speţă", adică acolo sunt doi moştenitori şi un teren?
Daca veniturile persoanei sunt mici, sub 500 lei/membru, se poate obtine scutirea de la plata taxei de timbru prin instanta.
Să vă spun un "secret": este valabil şi la notariat, în situaţia moştenitorilor care au venituri sub minimul pe economie.