avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, care procedura e mai putin costisitoare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, care procedura e mai putin costisitoare?

Buna seara,

Legat de succesiune as dori sa stiu cum este mai ieftin sa dezbat succesiune la notar sau prin judecatorie?
Va rog, daca stie cineva sa-mi spuna ce taxe se platesc la judecatorie.
Mentionez ca este un singur mostenitor si nu stiu dacase poate rezolva prin judecatorie....ce-ar putea sa faca, sa se dea singur in judecata??
La notar taxele sunt mai mari in anumite conditii, cand sunt mai multi mostenitori.
Multi nu stiu de exemplu ca notarul nu acorda decat o hartie, denumita certificat de mostenitor, care e posibil sa fie doar o hartie care arata un drept de proprietate dar cu care sa nu poti face mare lucru. Importanta este iesirea din indiviziune (care se face in instanta) care arata clar partea fiecaruia din mostenire, spre deosebire de certificatul de mostenitor care arata doar cate parti din mostenire are fiecare. Ca sa exemplific: daca exista un teren si 2 mostenitori certificatul de mostenitor nu precizeaza de unde pana unde este partea unuia, respectiv a celuilalt. Unul nu poate vinde fara celalalt doar cu certificatul de mostenitor. Prin instanta costurile unei succesiuni sunt mai mici daca se face si iesirea din indiviziune.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
amcteam, utilizator
Absolut de acord cu @amcteam, dar de unde sa-l ia pe al doilea mostenitor, ca nu e!?
daca este doar o persoana cu vocatie succesorala sa mearga la notariat si sa dezbata succesiunea. e mult mai rapid si costurile sunt similare. in instanta va avea primul termen in dosar dupa luni de zile de la introducerea actiunii. taxa de timbru in instanta e 3% din valoarea masei succesorale.
Daca veniturile persoanei sunt mici, sub 500 lei/membru, se poate obtine scutirea de la plata taxei de timbru prin instanta.
amcteam a scris:

La notar taxele sunt mai mari in anumite conditii, cand sunt mai multi mostenitori.

V-aş recomanda să vă mai informaţi şi să nu mai dezinformaţi.
Costurile dezbaterii unei succesiuni nu diferă în funcţie de numărul de moştenitori.
Am putea spune că este invers - onorariul suportat de fiecare moştenitor este mai mare când sunt mai puţini, pentru că se împarte la mai puţine pesoane.

Multi nu stiu de exemplu ca notarul nu acorda decat o hartie, denumita certificat de mostenitor, care e posibil sa fie doar o hartie care arata un drept de proprietate dar cu care sa nu poti face mare lucru.

Serios? Nu am ştiut asta. Pe acelaşi principiu am putea spune că o sentinţă civilă este tot o simplă hârtie. :duh: Cu care nu putem face mare lucru, nu? ...Că, de multe ori, "arată" tot o proprietate.

Importanta este iesirea din indiviziune (care se face in instanta) care arata clar partea fiecaruia din mostenire, spre deosebire de certificatul de mostenitor care arata doar cate parti din mostenire are fiecare.

Din nou dezinformaţi. Cine v-a spus că ieşirea din indiviziune se face doar prin instanţă?
ªtiaţi oare că ieşirea din indiviziune poartă, în acest caz, denumirea de partaj succesoral (care este tot un soi de partaj voluntar) şi că poate fi efectuat chiar în cuprinsul încheierii finale notariale, respectiv al certificatului de moştenitor? (sub forma a două negotium în acelaşi instrumentum).

Nu că ar avea o altă valoare dacă ar fi făcute separat, dar asta aşa, ca să nu mai fie "o simplă hârtie"... să fie una dublă. :slap:


Ca sa exemplific: daca exista un teren si 2 mostenitori

Dar nu există doi moştenitori, există doar unul. Dumneavoastră încercaţi să purtaţi o discuţie de principiu, care nu are legătură cu speţa dată.

Unul nu poate vinde fara celalalt doar cu certificatul de mostenitor. Prin instanta costurile unei succesiuni sunt mai mici daca se face si iesirea din indiviziune.

Am impresia că dumneavoastră încercaţi să ajutaţi o bătrână să treacă strada, atunci când ea nu vrea.

Poate nici nu vor să vândă, iar dacă ar vrea să vândă, cu siguranţă ar fi mult mai simplu să vândă amândoi moştenitorii (în exemplul dat de dumneavoastră), decât să facă partajul, să-şi plătască sultă unul celuilalt, şi să vândă apoi.

Uneori, partajul nici măcar nu este posibil (să fie făcut "în natură"). Alteori, instanţa dispune vânzarea bunului, pentru a se efectua partajul în bani. N-ar fi mai bine să oferiţi acest răspuns acolo unde într-adevăr se încadrează "pe speţă", adică acolo sunt doi moştenitori şi un teren?


Daca veniturile persoanei sunt mici, sub 500 lei/membru, se poate obtine scutirea de la plata taxei de timbru prin instanta.

Să vă spun un "secret": este valabil şi la notariat, în situaţia moştenitorilor care au venituri sub minimul pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ionela1965 ionela1965 Imi cer scuze,imi este și rusine pt ca am pus multe întrebări, multumesc tuturor pt răspunsurile date,acum ma confrunt cu o problema,după decesul mamei am ... (vezi toată discuția)
Unde se face partajul succesoral si iesirea din indiviziune? ellena ellena Daca mostenitorii s-au inteles asupra impartirii mostenirii, pot face toti pasii la notar? De exemplu pot face si dezbaterea mostenirii si partajul succesoral ... (vezi toată discuția)
Deschiderea mostenirii apeiron2 apeiron2 Buna ziua. Va rog sa-mi dati un raspuns cu privire la o succesiune /Se poate merge direct in instanta cand reclamantul a cerut partajul unei mosteniri fara a ... (vezi toată discuția)