avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuinta de vacanta - ra
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuinta de vacanta - ra

Titlu : Locuinta de vacanta - care sunt cheltuielile corecte de achitat ???


Am o locuinta de vacanta, o garsoniera la munte, dar acolo ajung destul de rar, de maxim 4 ori pe an ( maxim cate o saptamana in concediu vara, de sarbatori iarna, etc), deci consumuri apa, gunoi,etc limitate.
Cu toate acestea figurez la intretinere cu o persoana, platesc luna de luna.
Inteleg ca la blocul respectiv s-au tot schimbat cei cu asociatia, etc. Acum ,desi am apometru, m-am "procopsit" si cu ceva metri la pausal cica si ceva penalizari , sincer nu sunt lamurita. Ca sa fiu in cunostinta de cauza as dori sa stiu care este legislatia in domeniu , anume din ce se compun cheltuielile de intretinere avand in vedere cele de mai sus. Adica e normal sa platesc ca unul care locuieste permanent acolo ?
Multumesc,
Carmen
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
carmenbucur, utilizator
Da, este stipulat in legea 230/2007 si HG 1588/2007, faptul ca majoritatea cheltuielilor comune sunt repartizate pe cota indiviza de proprietate (suprafata utila a partamentului).
Gasiti aici pe forum legislatia la care m-am referit.
Reveniti cu alte probleme concrete dupa ce studiati aceste reglementari.
O persoana care nu locuieste in apartament este scutita de plata electricitatii, gazelor, gunoiului.
Nu platiti de asemenea nici utilitatile pe care evident nu le consumati si care sunt contorizate: apa, caldura, gaze, daca este cazul.
In rest, toate cheltuielile care sunt impartite pe cota-parte indiviza trebuie sa le platiti.

Conditia de a fi scutita de plata utilitatilor mai sus mentionate este sa faceti o declaratie scrisa catre presedintele asociatiei de proprietari in care sa specificati faptul ca lipsiti din apartament in lunile........ mai mult de 15 zile pe luna si in conformitate cu Legea 230/2007 puteti fi scutit de plata cheltuielilor care se repartizeaza in functie de numar de persoane si de consum.

Multumesc pentru raspuns...totusi insist cu ceva :
1. Unde gasesc stipulat in lege "in clar"...ca daca fac cerere sunt scutita si de care din cheltuieli anume?
2. Ce intra concret la cheltuieli de tip cota-parte ? Sa inteleg ca sunt alea care se platesc oricum.....adica gen lumina pe scara, salarii personal?
3. In ce conditii se pot face contracte individuale la apa si respectiv gunoi?
Este un bloc fara lift, cu gaze si apa contorizate ndividual.
Multumesc,
Carmen
Legea 230/2007 clasifica in mare cheltuielile iar repartizarea concreta a cheltuielilor o gasiti foarte clar in HG 1588/2007.
Atunci cand nu locuiti in apartament, instiintati in scris conducerea asociatie precizand ca incepand cu data de ..., nu locuieste nimeni sau ca vor locui un anumit numar de persoane..., soliciatand sa se ia in considerare numarul de persoane (zero, una, doua...) la repartizare cheltuilelior pe numar de persoane conform legii.
Pe numar de persoane se repartizeaza de obicei, conform legislatiei consumul de energie electrica pentru iluminatul comun sau/si functionarea liftului, salubritatea...
Pe cota indiviza (suprafata utila) se repartizeaza salariile si indemnizatiile, reparatiile, cheltuielile administrativ-gospodaresti... si se platesc indiferent daca locuieste cineva sau nu in apartament.
Contractele individuale la apa si gunoi se pot face in functie de vointa furnizorului sau prestatorului local, existand in legislatia amintita mai sus aceasta posibilitate. La gunoi este relativ mai simplu dar la apa sunt probleme tehnice de bransament separat, coloane comune, colectarea apei reziduale si pluviale in comun cu ceilalti vecini...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc AdaZdravescu AdaZdravescu Buna ziua,va rog sa mi spuneti,exista o lege care prevede ca un proprietar care locuieste mai putin de 10 zile intr o luna in apartament,este scutit de la ... (vezi toată discuția)
Costuri intretinere apartament nelocuit kitty35 kitty35 Buna ziua.As avea o intrebare pentru dumneavoastra..Avand in vedere ca nu locuiesc in apartament de 2 ani de zile ,este totul platit la zi ,de ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari - cheltuieli comune auricaa auricaa Buna ziua. Am un apartament proprietate personala, in care nu locueste nimeni, fiind plecata in strainatate de mai multi ani. Ce cheltuieli comune sunt ... (vezi toată discuția)