avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc

Buna ziua,va rog sa mi spuneti,exista o lege care prevede ca un proprietar care locuieste mai putin de 10 zile intr o luna in apartament,este scutit de la plata cheltuielilor comune pe scara(ascensor,curent electric,gunoi)?va multumesc,Ada Zdravescu
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:06, 13 Octombrie 2016
asociatiile de propietari in baza unui regulament poate scuti de la plata intretineri pentru cheltuieli pe numarul de persoane care locuiesc in bloc ,dar nu mai putin de 15 zile
in ce privesc "cheltuielile comune pe scara " nu se repartizeaza pe persoane prezente si pe cota-parte-indiviza , asa ca daca este scutit de plata o persoana aceste cheltuieli tot se repartizeaza in luna respectiva , Acea persoana v-a fi scutit decat la plata , "gunoi "
Toate aceste sunt conform L230-hg1588/2007
Nu exista dispozitie in vigoare care sa exonereze de la plata obligatiilor de intretinere locatarii care locuiesc efectiv in imobil mai putin de 10 zile pe luna
Mai mult exista dispozitie in vigoare care prevede
HG nr 1588/2007
Art. 32. — (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de platä a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine Ia cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
(3) Niciun propnietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceea de locuinta or in alte situatii.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2016
ynocentta, utilizator
AdaZdravescu a scris:
va rog sa mi spuneti,exista o lege care prevede ca un proprietar care locuieste mai putin de 10 zile intr o luna in apartament,este scutit de la plata cheltuielilor comune pe scara(ascensor,curent electric,gunoi)?

Da, exista.
Legea 230/2007 este legea asociatiilor de proprietari. Repartizarea cheltuielilor in asociatia de proprietari este tratata pe larg in HG 1588/2007.
In aceste norme exista un capitol cu repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane. Adica sunt unele cheltuieli ce nu se repatizeaza pe cota parte de proprietate, pe consum... ci pe numar de persoane ce locuiesc in luna respectiva in apartament.
Cele mai obisnuite cheltuieli ce se repartizeaza pe numar de persoane, conform HG 1588/2007, sunt: consumul de energie electrica pentru iluminat spatiile comune si pentru functionarea liftului, gazul daca nu este contorizat individual si gunoiul ridicat de firma de salubritate.
Legislatia prevede ca persoanele ce lipsesc din asociatie mai mult de 15 zile, pot fi scutite de la plata cheltuielilor aratate mai sus, in baza unei cereri catre asociatie, cerere prin care solicita scoaterea de la cheltuieli pentru o perioada a unor persoane.

Asadar un proprietar ce "locuieste mai putin de 10 zile intr-o luna in apartament", logic lipseste mai mult de 15 zile (chiar 20 de zile), are dreptul sa fie scutit de cheltuielile ce se repartizeaza pe numar de persoane daca solicita in scris acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc AdaZdravescu AdaZdravescu Va rog sa mi spuneti daca exista o lege care prevede ca un locatar,daca locuieste in apartament,mai putin de 10 zile in apart. intr o luna,trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Locuinta de vacanta - ra carmenbucur carmenbucur Titlu : Locuinta de vacanta - care sunt cheltuielile corecte de achitat ??? Am o locuinta de vacanta, o garsoniera la munte, dar acolo ajung destul de ... (vezi toată discuția)
Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)