buna ziua,va solicit ajutorul intr-o problema in care nu stiu ce am de facut.
in urma cu 10 luni de zile mama mea a decedat,tatal meu traieste si as dori sa stiu daca poate vinde sau instraina sub vre-o forma apartamentul fara acceptul meu.
precizez ca succesiunea nu sa facut.
Apartamentul nu se poate vinde doar de catre tata, atat timp cat nu s-a dezbatut succesiunea. Mergeti la un birou notarial din localitatea unde a avut mama ultimul domiciliu cu actul de deces, actele de proprietate ale bunurilor care i-au apartinut si actele de stare civila ale mostenitorilor, deschideti succesiunea si discutati cu tatal dvs. sa rezolvati totul pe cale amiabila. Altfel, trebuie sa dezbateti succesiunea in instanta.
daca nu sunteti pregatita financiar pt dezbaterea succesiunii, dati in fata unui notar o declaratie de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni de la decesul mamei
Avand in vedere ca era un bun comun, se pune in discuta doar jumatatea de apartament apartinand mamei, cealalata jumatate apartinand tatalui ca proprietar.
Este important de stiut daca dumneavoastra in cele 6 luni de la survenirea decesului mamei ati acceptat la notar mostenirea, pentru ca daca in cele 6 luni de la deces nu ati acceptat succesiunea ati devenit straina de succesiune cu exceptia situatiei in care ati acceptat succesiunea tacit (adica ati locuit in casa, ati platit facturile, impozitele, ati renovat, etc). Daca nu locuiti in casa si nu ati acceptat mostenirea in termen de 6 luni, tatal dumneavoastra daca a acceptat mostenirea sau s-a ingrijit de casa va devenii singurul mostenitor si astfel dupa ce se va dezbate succesiune va face ce va dorii cu mostenirea.
Mosteniri
socela
parintii mei sunt decedati tata in anul 2000 si mama in anul 2012 in urma cu 5 ani eu am locuit impreuna cu ea dar dupa citva dicutii aprinse am fost nevoita ... (vezi toată discuția)
Succesiune
padurar
Tatal meu a decedat in urma cu mai multi ani aproximativ 20 ani , sunt unicul fiu si nu s-a facut succesiunea si nici certificate de mostenitor nu s-au ... (vezi toată discuția)