avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Site gazduit in SUA, ce legislatie se aplica?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Site gazduit in SUA, ce legislatie se aplica?

Bu,na ziua,

lucrez la un site web al carui continut se afla in intregime gazduit pe un server din SUA...intrebarea mea este:

ce legislatie se aplica in legatura cu fisierele gazduite, legislatia romana sau cea din SUA?

Ex... daca prin respectivul continut incalc drepturile de copyright pentru anumite fotografii (o situatie ipotetica!) , conform carei legislatii voi fi tras la raspundere, cea a Statelor Unite sau cea a Romaniei, tinand cont ca siteul este hostat in SUA.

multumesc!
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 00:33, 29 Mai 2011
Sunt in general trei surse de jurisdictie: cea personala pentru ca sunteti cetatean roman (Romania), cea privind amplasarea fizica a componentelor informatice (SUA) si cea privind publicul care beneficiaza de serviciile oferite (Romania / SUA). Cel mai probabil trebuie sa respectati ambele 'legislatii'.

Bineinteles, daca sunteti condamnat intr-o parte, hotararea straina se poate recunoaste pentru a nu fi judecat de doua ori, in functie de situatie.

De exemplu in privinta concurentei neloiale, din legea 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat
Art. 117. - Pretenţiile de reparaţii întemeiate pe un act de concurenţă neloială sau pe un alt act care provoacă restrîngeri nelegitime liberei concurenţe sînt supuse legii statului pe a cărui piaţă s-a produs rezultatul dăunător.
multumesc!

as vrea totusi sa va expun urmatoarea situatie pentru a exemplifica:

am observat ca pe Wikipedia se folosesc imagini ale unor produse cum ar fi cea de la adresa

[ link extern ]

imaginea respectiva, desi este protejata prin drepturi de autor, se considera ca reprezinta o "utilizare cinstita" din punctul de vedere al legislaţiei Statelor Unite ale Americii.

As dori sa stiu, daca detin un site hostat pe un server aflat fizic in SUA, pot folosi in cadrul acestuia imagini ale unor produse (telefoane, laptopuri, etc..) conform legislatiei SUA? exista cumva posibilitatea sa incalc legislatia din Romania?

Site-ul este in limba romana, deci se adreseaza utilizatorilor din Romania.

Multumesc mult!
Wikipedia se incadreaza sub fair use pentru ca folosesc respectiva poza non-comercial pentru ilustrarea subiectului fotografiei, intr-un mod care nu provoaca prejudicii autorului. In aceasta situatie sunt protejati si de legea romana 8/1996 privind dreptul de autor, care la art. 33 indica limitele dreptului de autor. Legea aici [ link extern ]

Dumneavoastra nu aveti dreptul sa folositi orice poza de pe Wikipedia pentru site-ul dumneavoastra comercial, ci doar cele care sunt distribuite prin licente care sa permita asta (vedeti conditiile de redistribuire la fiecare poza).

Atunci cand realizezi o tranzactie pe Internet, locul tranzactiei se considera a fi cel unde este consumatorul si in plus, sunteti doar o persoana romana cu o resursa fizica in strainatate. Trebuie sa respectati legislatia romana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotografii ale materialelor protejate ce drepturile de autor Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi puteti spune daca este legala folosirea unor fotografii, pe mine ma intereseaza snapshot-urile facute in Windows asupra unor program sau web ... (vezi toată discuția)
Unde si cum chem in judecata persoana care a postat poze cu mine fara acordul meu? ZbarceaCristian ZbarceaCristian Buna seara, un individ anonim a postat pe site-ul lui poze cu mine de pe site-ul meu de socializare (facebo...) cand stau cu cutitul la gatul unui prieten ... (vezi toată discuția)
Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)