avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Eliberare adeverinta grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Eliberare adeverinta grupa de munca

buna ziua

am depus dosarul de pensionare si am o problema cu adverinta de grupa.societatea detinatoare a arhivei mi-a eliberat trei adeverinte neconforme cu ord 590/2008 si imi sunt refuzate de casa de pensii .fara aceasta adeverinta nu pot beneficia de reducerea varstei de pensionare si imediat atrage respingerea dosarului .termenul de 45 de zile de solutionare a dosarului a expirat ieri .ce pot sa fac in acest caz?sa incerc sa-i oblig prin tribunal sa elibereze adverinta conforma sau sa astept emiterea deciziei de pensie ca sa o pot contesta si sa demonstrez ca perioada lucrata lrespectiva unitate s-a desfasurat in grupa a 2-a .trebuie sa fac in asa fel incat sa nu pierd perioada de la depunerea dosarului ,momentan nu lucrez niciunde.va multumesc
Cel mai recent răspuns: brutus01 , utilizator 12:59, 29 Mai 2011
Dvs. chiar aveti o problema. Daca angajatorul nu va elibereaza adeverinta conform Ordinului nr. 590/2008, casa de pensii nu poate emite decat decizie de respingere.

Nu inteleg, in paranteza fie spus, de ce ii este asa greu angajatorului sa emita adeverinta. Este o adeverinta-tip, anexa a Ordinului nr. 590/2008, doar trebuie completata. Problema este angajatorul, nu casa de pensii. Casa de pensii emite decizia in functie de actele din dosar.

brutus01 a scris:
sa astept emiterea deciziei de pensie ca sa o pot contesta si sa demonstrez ca perioada lucrata lrespectiva unitate s-a desfasurat in grupa a 2-a

Ipoteza de mai sus nu este viabila. Nu inteleg ce puteti sa demonstrati instantei. Daca ati depus dosarul la casa de pensii fara adeverinta, casa de pensii nu poate emite decat decizie de respingere. Repet, o decizie de pensie este emisa in functie de actele depuse impreuna cu cererea privind acordarea pensiei.

brutus01 a scris:
trebuie sa fac in asa fel incat sa nu pierd perioada de la depunerea dosarului ,momentan nu lucrez niciunde

Presupunand ca discutati despre pensia pentru limita de varsta, nu inteleg despre ce termen este vorba. Pensiile, in sistemul public, se cuvin de la data indeplinirii conditiilor si se acorda si se platesc de la data inregistrarii cererii la casa de pensii. Exceptiile sunt reglementate prin alineatul 3 al art. 104 din Legea nr. 263/2010 si le puteti citi mai jos.

Art. 104. – (1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
(2) Pensiile se stabilesc, prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege şi se acordă de la data înregistrării cererii.
(3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate;
b) din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaş acordată persoanei al cărei susţinător era pensionar, la data decesului;
c) de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordată persoanei al cărei susţinător nu era pensionar, la data decesului;
d) de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordată persoanei care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, referitoare la vârsta standard de pensionare, ulterior decesului susţinătorului.


Deci puteti sa depuneti dosarul la casa de pensii imediat ce veti primi adeverinta, drepturi de pensie veti primi de la data depunerii dosarului. Asta cu conditia ca fostul angajator sa binevoiasca sa o emita.
da este vorba de limita de varsta
adeverinte in numar de 2 au fost depuse la dosar ,dar casa de pensii spune ca nu sunt conforme adica in prima nu era redat adliteram textul din adeverinta model din ord.590/2008 ,este refacuta de catre angajator ,dar acum apare o alta problema la paragraful conform nominalizarii efectuate prin scrie avizul 6900/90 ceea ce nu reprezinta un act emis de unitate ci un aviz al ministerului muncii .astazi i-am contactat pe angajatori si imi emit o a treia adverinta de grupa ,la care completeaza conform nominalizarii prin proces verbal din data 30.03.1992.maine va trebui sa merg la casa de pensii sa depun si adverinta aceasta si sa imi spuna de acolo daca e ok .am mai vazut adeverinte eliberate catre alti fosti angajati de acelasi angajator cu aceeasi mentiune adica conform nominalizarii prin proces verbal din data xx xx xxxx. adeverinta care a fost valorificata de catre cjpas.sper ca maine calvarul sa se incheie si chiar daca dosarul imi este respins sa reusesc sa contest si sa oblig cjpas sa valorifice adeverinta respectiva (ultima) deoarece din spusele angajatorului nu dispune de alte documente justificative in arhiva .
problema s-a rezolvat ,oricum multumesc pentru sfaturi .cateva amenintari cu procese si reclamatii la itm am rezolvat imediat .am depus adeverinta la dosar si astept decizia de pensionare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare decizie de pensionare Lucian Filipoaia Lucian Filipoaia Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu un sfat, referitor la urmatoarea problema : O persoana(barbat) a depus dosarul de pensionare la varsta de 60 de ani, ... (vezi toată discuția)
Valabilitate adeverinta gr. ii de munca eliberata anterior ordin 590/2008 irimiacristi irimiacristi Bună ziua, Doresc să îl ajut pe tatăl meu să obţină pensionarea la vârstă sau anticipat, anticipat parţial, după caz. În prezent beneficiază ... (vezi toată discuția)
Neluare in calcul la pensie pentru limita de varsta a perioadei lucrate in grupa a ii-a MariaTulbure MariaTulbure Am primit zilele acestea Decizia de pensionare pentru limita de varsta. La Motivare, scrie asa: Grupa a II-a de munca aferenta perioadei ... (vezi toată discuția)