avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... noua OUG 46/2011
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

noua OUG 46/2011

Buna ziua,

noua OUG prevede ca un PFA
PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.

Asta inseamna ca nu se mai platesc taxele de catre beneficiar si nici nu se mai considera ca fiind activitate dependenta? In OUG 46 nu se specifica nimic de prevederile de acest gen din Codul Fiscal....atunci ce implicatie au mai exact noile norme?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
suciu_diana, utilizator
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 08:18, 25 Mai 2011
Din pacate nu a intervenit nimeni...am cautat eu alte informatii si tot Avocatnet.ro mi-a venit in ajutor, prin afisarea unui articol din Evenimentul Zilei, articol ce se incheie cu urmatoarele paragrafe:
Modificarea Guvernului prevede introducerea unui alineat, conform căruia PFA nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează, chiar dacă această colaborare este exclusivă. În opinia lui Gabriel Biriş, prin această precizare, autorităţile "transmit un mesaj explicit angajaţilor să renunţe la contractele de muncă şi să se înregistreze ca PFA", plătind taxe mai mici la buget. În acest fel, spune Biriş, "abuzul devine regulă", Guvernul renunţând la intenţia anunţate anul trecut de extindere a bazei de impozitare.
Pe de altă parte, Sorin Istrate, managing partner la Contexpert, spune că această prevedere era prezentă şi în vechea formă a legii, ceea ce nu a împiedicat Fiscul să reconsidere activitatea multor PFA-uri drept dependentă, atunci când au fost îndeplinite criteriile. Astfel, această prevedere "nu înseamnă că activitatea unui PFA nu poate fi reîncadrată ca dependentă. Totuşi, riscul să se întâmple acest lucru este mai mic în cazul unui PFA cu angajaţi", precizează Sorin Istrate.

Deci nu va mai fi considerata dependenta, dar ar putea fi, interpretarea ramanand la latitudinea inspectorului fiscal - ca si pana acum....Atunci, care sunt taxele ce se platesc de un PFA care lucreaza exclusiv cu un SC in baza unui contract de prestari servicii? Se merge pe varianta simpla sau varianta complicata in care PFA-ul este dependent - asta ca sa ne luam orice grija de pe cap?
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
suciu_diana, utilizator
[ link extern ]

Art. 16. - În scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.
Art. 17. -
(1) PFA nu poate angaja cu contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă.

(2) Cu toate acestea, o persoană poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.

E mult mai simplu sa citesti textul vechi al ordonantei; acolo exista deja fraza asta cu colaborarea exclusiva. Nu s-a schimbat nimic legat de relatia de dependenta.

Daca eu sunt PFA si lucrez exclusiv cu o firma din SUA, acasa, dupa bunul plac (ma trezesc la 9, duc copilu la gradinita, vin acasa mai trag un pui de somn, daca nu mi-e lene butonez ceva), imi platesc internetul, curentul, imi cumpar licentele asta ar suna a activitate independenta.
Daca insa as lucra exclusiv cu o firma din Romania, as merge sa lucrez la sediul firmei (SC-ului), ma folosesc de baza materiala a SC-ului, respect programul de lucru 9-17 , ... asta cam suna a activitate dependenta;
Si atunci ce relevanta are noua prevedere, in afara de faptul ca PFA-ul poate angaja acum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si angajat la alta firma sbeliza sbeliza Daca am PFA ma pot angaja si alta alta firma? Si daca da, sunt necesare modificari ale PFA-ului (conditii, etc)? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pfa poate angaja ? Florin-E Florin-E 1. P.F.A cu obiect de activitate vanzare cu amanuntul intr-un magazin (cod CAEN I4762) , poate angaja un vanzator ? in baza carui act normativ ? (vezi toată discuția)
Pfa poate avea angajati? cercetasa cercetasa sotul meu are un pfa pe un contract de inchiriere spatiu la un vecin in curtea lui, avand un atelier de termopane as vrea sa deschidem un swourum intr o ... (vezi toată discuția)