avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita de catre avocat
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita de catre avocat

Buna ziua. Situatia mea: am semnat un contract cu un avocat pentru a ma reprezenta intr-un proces. Avand in vedere insa ca nu am avut de unde face rost de bani pentru onorariul lui (f mare), l-am contactat in aceeasi zi si i-am spus ca vreau sa renunt la reprezentare. In ciuda acelei discutii, in ziua imediat urmatoare a si trimis prin fax o intampinare extrem de vaga in numele meu- . In cele din urma mi-am asumat intampinarea, dar m-am reprezentat singura pe tot parcursul procesului, pe care l-am si castigat in prima instanta.
Am transmis prin email, fax si s-a constatat si de catre instanta ce solutiona litigiul in cauza (in incheierea de sedinta) o crerere de reziliere a contractului. Problema mea: nu am facut-o prin intermediul unui executor- Adica am transmis doar un raspuns la notificare catre biroul executorului, in care explicam rezilierea contractului-nu stiu ce valoare are (?) . Am trimis-o si prin posta, cu confirmare de primire, dar nu am primit nimic.
Eh si acum am primit de la eticul avocat, o somatie de executare silita prin executor jud. pentru 100 si ceva de mil (onorariul-ptr ce...nu stiu? )Am vazut ca deja s-au trimis si notificari de poprire pe cont.
Intrebarea: Pot face ceva? (in afara de contestatia la executare care am inteles ca doar rarisim e admisa) . Nu are nici o relevanta faptul ca nu si-au indeplinit la urma urmei nici ei obligatia contractuala de a ma reprezenta?

Va rog mult help.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Farasansa , utilizator 12:29, 24 Mai 2011
nu este adevarat ca o contestatie este rarisim admisa. daca plecati de la premisa aceasta nu mai faceti nimic.
din punctul meu de vedere, avand in vedere ca titlul executoriu nu este o hotarare judecatoreasca puteti invoca in cadrul contestatiei la executare si aparari de fond impotriva titlului executoriu - contractul de asistenta juridica.
cea mai mare problema a dvs. este ca veti gasi greu un avocat care sa va reprezinte intr-un proces cu un alt avocat.
daca ceea ce ati spus este corect si nu ati emis amanunte care uneori pot fi esentiale, problema dvs. nu este chiar asa grava.
acel contract cuprinde obligatii si drepturi reciproce. este corect ca avocatul are dreptul la onorariu insa acel onorariu vine doar daca isi indeplineste integral obligatiile contractuale, adica sa va reprezinte in instanta. cum el nu si-a indeplinit acele obligatii nu poate pretinde intreg onorariul din contract.
este la fel de adevarat insa ca poate spune ca el nu v-a mai reprezentat fiindca dvs. nu i-ati mai permis.
aici intervin clauzele contractului de asistenta juridica si mai exact ce se intampla atunci cand alegeti sa renuntati unilateral la serviciile avocatului asa cum ati facut dvs.
parerea mea ca numai o instanta va putea solutiona corect litigiul dintre voi. instanta va asculta ambele parti nu asa cum facem noi acum cand avem in fata numai varianta dvs..
este momentul sa se faca acest lucru in cadrul contestatiei la executare.
daca vreti parerea mea insa raportata doar la ceea ce ati scris dvs. fara a asculta si parerea celeilalte parti este ca amandoi ati gresit nu numai avocatul. atat moral cat si legal.
moral: era bine sa va intelegeti amiabil pentru a rezilia acel contract.
legal: dvs. dupa ce ati semnat un contract nu trebuia sa renuntati la el imediat fara a-i da posibilitatea celeilalte parti sa-si execute obligatiile asumate prin contract. in regula, ati scris ca a cerut multi bani dar acest lucru l-ati stiut si inainte de semnarea contractului si totusi l-ati semnat.
in ceea ce priveste avocatul acesta a uitat niste principii: nu poti cere niste sume de bani pentru o munca pe care nu ai prestat-o. nu pentru asta a dat legea putere de titlu executoriu contractelor de asistenta juridica ci pentru sumele neincasate dar pentru care a muncit.
corect era pentru el sa va ceara eventual anumite sume cu titlul de daune pentru ca ati cerut unilateral incetarea contractului.
daca in clauzele contractului pe care l-ati semnat se prevede cu titlul de dauna plata intregului onorariu in asemenea cazuri atunci este mai greu.
chiar daca in acest din urma caz sunteti clar la mana instantei, pentru a va incuraja sa stiti ca m-am lovit de o situatie similara si instanta a diminuat considerabil sumele cerute de avocat.
bafta multa.
Va multumesc mult pentru raspuns. In mare aveam cam aceleasi idei exprimate de dvs. In ceea ce priveste reprezentarea prin avocat, nu e o problema, pot sa o fac singura. E ceva mai dificil din punt de vedere procedural insa avand in vedere ca internetul ofera atat de multa informatie in materie, cred ca un studiu atent poate sa ma ajute. Intr-adevar imi admit si partea mea de vina, raportata la semnarea si "dezicerea" de contractul respectiv insa mizez in continuare pe acelasi lucru precizat d edumneavostra: La urma urmei, independent de cum au evoluat lucrurile daca ma raportez strict la obligatiile contracutale neindeplinite, ar trebui sa obtin macar o reducere a sumei cerute.
Mai exista si problema cu pactul comisoriu de gr 4 care stipuleaza ca respectivul contract este titlu executoriu in caz de neindeplinire a obligatiilor de plata.

PS: Am incercat o impacare amiabila si am fost de acord sa achit o suma de pana in 1000 ron pentru intampinarea depusa. Insa..se pare ca nu au considerat acest lucru suficient.

O ultima intrebare: un act de identitate expirat ,folosit ca si identificar a unei parti , folosit la incheierea unui contract ctr. , afecteaza in vreun fel valabilitatea contractului?- cnp neprecizat pe ctr.
daca as fi fost avocatul respectiv, la modul cel mai sincer as fi acceptat suma de 1.000 lei. repet sunt subiectiv si ascult doar o varianta: a dvs..
v-ar fi ajutat enorm daca toate incercarile acestea ar fi fost facutein scris. adica cererea de reziliere a contractului, oferta de plata sumei de 1.000 lei pentru serviciile efectiv prestate, etc.. asta pentru a va demonstra buna credinta care de asemenea conteaza mult in instanta.
la ultima intrebare din punctul meu de vedere nu cred ca afecteaza valabilitatea. in special daca nevalabilitatea este invocata chiar de titularul actului de identitate expirat.
am trimis si cererea de reziliere si propunerea platii sumei de 1000 ron prin email, la adresa indicata chiar de ei. Am trimis si prin fax si chiar si prin posta cu conf de primire (dar nu am primit confirmarea). Prostia mea a fost ca nu am facut-o prin intermediul unui executor...

Sper totusi sa gasesc o solutie. Momentan cred ca doar contestatia e optiunea, chiar daca nu e suspensiva de exec in lipsa unei garantii.

Inca odata, multumesc mult pentru opinia exprimata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la un avocat silviu_1111 silviu_1111 Buna seara,daca am semnat un contract de asistenta juritica la un avocat ,procesul nu a inceput si nici nu mai vreau sa incep nici un proces din lipsa de ... (vezi toată discuția)
Onorariul unui avocat nicoleta1975 nicoleta1975 Am un litigiu civil care nici macar nu a inceput intrucat s-a ajuns la un acord (o tranzactie) intre parti asistate de avocati.Nu s-a platit taxa de timbru iar ... (vezi toată discuția)
Obligatia clientului fata de avocat nicoleta1975 nicoleta1975 Avocatul meu a depus la primul termen delegatia fara ca eu sa semnez cu el contractul de asistenta juridica si fara sa mi spuna onorariul.Nu stiam ca imi va ... (vezi toată discuția)