1. Nu trebuie făcut cadastrul din nou, acesta se face o singură dată, atunci când se deschide cartea funciară. Niciodată nu se poate face ALT cadastru (decât dacă s-ar anula primul, prin instanţă). Se pot face însă actualizări ale schiţei cadastrale, dacă au intervenit modificări asupra bunului imobil.
2. Da, trebuie făcută intabularea pe numele dumneavoastră.
3. Nu trebuie să aveţi declaraţiile de primire a sultei, însă în acest caz, sultele se vor înscrie ca sarcini în Cartea funciară, putându-se radia ulterior, când veţi depune dovada achitării sultei (prin declaraţie, prin procedura consemnării la CEC etc.)
4. Puteţi merge personal la OCPI, dar puteţi merge şi la notarul public cu sentinţa definitivă şi irevocabilă.
5. Anumite termenele diferă uşor de la o zonă la alta (de exemplu, termenul privind blocarea cărţii, de 5 zile lucrătoare, este fix, stabilit prin lege, însă alte termene sunt stabilite şi prin protocoalele de colaborare). În principiu, termenul este de 9 zile lucrătoare pentru intabularea în regim normal, şi 3 zile lucrătoare pentru intabularea în regim de urgenţă. Nu se ia în calcul ziua depunerii cererii. Taxa pentru urgenţă este taxa normală x 5.
Taxa normală se calculează în funcţie de valoarea imobilului.
6. Extrasul de carte funciară pentru autentificare, în vederea vânzării, îl obţine obligatoriu notarul public, deoarece cartea funciară se indisponibilizează în favoarea biroului său. Atenţie, pentru vânzare, sultele trebuie să fie achitate şi radiate din CF.
7. Vă mai trebuie un certificat de atestare fiscală ("schimbarea de rol" - pe care să-l obţineţi atunci, recent, pentru că are un termen de valabilitate între 5 şi 38 de zile), şi în mod normal, un certificat de atestare energetică. Ar trebui să prezentaţi şi dovada achitării furnizorilor de utilităţi.
florin_drept a scris:
Cata vremne exista deja intabulare, nu trebuie sa faci alta, trebuie doar sa depui la OCPI actele care iti atesta dreptul de proprietate asupra apartamentului, solicitand schimbarea proprietarului, astfel incat sa figurati dumneavoastra.
Confundaţi procedura intabulării cu procedura deschiderii cărţii funciare.
De exemplu la o vanzare cumparare prin notariat, (ceea ce presupune ca vanzatorul are carte funciara) cartea funciara existanta se transmite de catre notariat catre OCPI si in circa 2 saptamani aceasta iese cu numele noului proprietar, la fel este si in cazul dumneavoastra, decat ca trebuie sa o duceti personal si sa solicitati personal modificarea acesteia.
Acest paragraf confirmă ce spuneam mai sus.
Atenţie,
Cartea funciară nu părăseşte niciodată arhiva OCPI! Totul se face prin cereri şi încheieri.