avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie impotriva deciziei de suspendare a pensiei ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie impotriva deciziei de suspendare a pensiei de invaliditate

buna ziua,
v-as ruga sa-mi spuneti care sunt procedurile de contestare a unei decizii de suspendare a pensiei de invaliditate si cui trebuie sa o adresez.
dupa ce a fost consultata la comisia nationala din bucuresti , mamei i s-a retras pensia de invaliditate , in opinia comisiei" redobandindu-si capacitatea de munca". incepand cu data de 01.04.2011.
comunicarea privind decizia aceasta i-a parvenit mamei azi, 23.05.2011. , prin urmare in termen de 30 de zile trebuie sa depun contestatia.
problema este ca nu stiu care sunt pasii.. ma puteti ajuta in aceasta privinta?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:38, 25 Mai 2011
Contestatia se depune la Tribunalul judetean sau al Municipiului Bucuresti .Mergeti la un avocat sa o redacteze daca stiti sigur ca mama nu are refacuta capacitatea de munca. In cadrul procesului se va efectua o expertiza .
cazacuioana a scris:
Contestatia se depune la Tribunalul judetean sau al Municipiului Bucuresti.

Contestatiile impotriva deciziilor emise de comisiile de expertiza medicala nu au fost niciodata de competenta instantei.

@cristinal

Nu sunt mai multi pasi, este unul singur. Contestatia o depuneti, in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisia de expertiza medicala. Nu este vorba despre suspendarea platii pensiei, mama dvs. va fi depensionata.

Nu pot sa va spun temeiul legal intrucat n-ati precizat daca este vorba despre revizuire, caz in care este aplicabil art. 78, alin. 6 din Legea nr. 263/2010, sau despre reexpertizare, caz in care este aplicabil art. 6 din anexa Ordinului nr. 1418/2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

este vorba de reexpertizare.( era pensionata definitiv) problema este ca mama chiar este bolnava. daca nu depun contestatie, ramane fara niciun venit.
o alta varianta la care m+am gandit ( nu stiu daca are si suport legal) ar fi sa depun un al dosar de pensionare la Casa de Pensii, sa o iau de la inceput , cu spitalizare etc.. se poate ?
mama este nascuta in iulie 1955 si are 25 de ani de munca. pensia anticipata partial este exclusa?
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
cristinal, utilizator
cristinal a scris:
o alta varianta la care m+am gandit ( nu stiu daca are si suport legal) ar fi sa depun un al dosar de pensionare la Casa de Pensii, sa o iau de la inceput , cu spitalizare etc.. se poate?

Se poate, dar situatia nu este reglementata legal pentru ca nu este necesar. O persoana este incadrata in grad de invaliditate intrucat este bolnava si medicul de la cabinetul de expertiza medicala emite o decizie in acest sens.

Conditia referitoare la stagiul necesar in raport cu varsta este indeplinita (25 de ani in raport cu varsta, potrivit art. 73 din Legea nr. 263/2010).
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
MULTUMESC
inteleg ca pensionarea anticipata partial cade deoarece ar avea nevoie de min 30 de ani de munca.
cum spuneam, este nascuta in iulie 1955 si are 25 de ani de munca

Alte discuții în legătură

Anularea pensiei de invaliditate de catre inemrcm veronica safta veronica safta am fost pensionata pe caz de boala grad3cu diagnostic ;neoplasm mamar grad3b,operat ,chimio si hormonotratat.pe data de 16-11 2010 am fost convocata la ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate, schimbare grad - contestatie tudorioan tudorioan In fapt, o persoana a fost pensionata pe caz de boala fiind incadrata in grad de invaliditate I cu insotitor, datorita unui diagnostic de pleonasm de col ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate revizuibila n1a9t5a6 n1a9t5a6 buna ziua.sunt nascuta in ianuarie 1956,stagiu de cotizare 31 ani . sunt pensionata gradul ii de invaliditate si trebuie sa merg la revizie la comisia de ... (vezi toată discuția)