avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Articol din Codul Muncii care obliga angajatorul sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Articol din Codul Muncii care obliga angajatorul sa plateasca salariul angajatului

Buna ziua,

As dori sa stiu daca exista in Codul Muncii un articol care sa oblige angajatorul sa achite restantele catre angajat. Precizez ca desi am incheiat un contract individual de munca pe perioada nedeterminata, angajatorul amana de 2 luni plata a alte 4 luni neachitate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 24 Mai 2011
Codul Muncii reglementeaza plata salariului.Nu reglementeaza restantele deorece salariul se plateste lunar asa cum trebuie retinute si virate contributiile retinute salariatului cat si contributiile angajatorului.
Art. 161
(1)Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
(2)Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
(3)Plata în natură a unei părţi din salariu, în condiţiile stabilite la art. 160, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.
(4)Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Art. 163
(1)Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
Art.159 (2) C.mun. dispune ca, pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.

Art.40 (2) C.mun. dipsune ca, angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.......
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
......
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
....
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariului la data stabilita in contract cornelia alina cornelia alina Sunt angajata la o asociatie din data de 07.01.2011 si lucrez pe un proiect european.In contractul de munca este stipulat faptul ca plata salariului se face in ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in baza art 1470 din codul civil danale86 danale86 Buna ziua ! As dori, sa aflu amanunte cu privire la acest tip de contract si anume, cum si cine plateste taxele la stat . ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului ContSters6135 ContSters6135 mama mea lucreaza ca profesor la un colegiu din tg-jiu. salariul nu i s-a mai platit de 3 luni de zile pentru ca a refuzat sa-si faca card . chiar este ... (vezi toată discuția)