avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Platesc sau nu bocancii de protectie la demisie???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Platesc sau nu bocancii de protectie la demisie???

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea problema; am fost angajata la o societate unde inca din prima zi mi s-a dat drept echipament de protectie bocanci cu care trebuie sa merg in sectia de productie, in momentul in care am primit bocancii am semnat de primire, acum aflu ca prin acea semnatura m-am obligat si sa ii platesc la plecare in sitautia in care plec de la societate mai repede de 2 ani. Astazi este ultima zi la societate, plec cu demisie, si trebuie sa imi fac lichidarea, si ma obliga sa platesc bocanii. Eu din cate stiu echipamentul de protectie gen bocanci fiind obligatoriu sa-l porti trebuie sa fie gratuit. Ma poate ajuta cineva cu raspuns, m-ar ajuta daca ar fi specificat si articolul din lege ca sa pot sa il prezint.
Multumesc,
Maria
Cel mai recent răspuns: ContSters196669 , utilizator 20:48, 25 Mai 2011
meeri_m a scris:

in momentul in care am primit bocancii am semnat de primire, acum aflu ca prin acea semnatura m-am obligat si sa ii platesc la plecare in sitautia in care plec de la societate mai repede de 2 ani.


Parerea mea este ca e o clauza abuziva. Angajatorul era obligat sa va asigure echipament de protectie si nu poate cere contravaloarea lui daca dvs. il aveti si il puteti preda.

Codul muncii spune
Art. 175. [obligatiile angajatorului]
(1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

Iar referitor la imputare:
ART. 272 – Restituirea sumelor si bunurilor nedatorate
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.

Daca as fi in locul dvs. as cere o copie dupa decizia de imputare in care scrie ca vi se cere sa restituiti contravaloarea bocancilor (echipament de protectie fara de care nu ati fi avut voie sa lucrati) si as spune ca ii dau in judecata.

Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
ContSters196669, utilizator
Din HG 1048/2006:
Art. 10. - (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii,repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc frumos pentru raspuns. In final i-am predat fara sa-i platesc, asta pt ca le-am cerut chitanta contra sumei care ei mi-o cereau si am spus ca ii voi da in judecata pentru abuz;
Multumesc
Va dorim succes pe mai departe :luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cei disponibilizati trebuie sa plateasca c/val eip? Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR In urma disponibilizarilor de la Posta Romana salariatilor disponibilizati li se retine c/val EIP pentru perioada nefolosirii acestuia pana la ... (vezi toată discuția)
Cine plateste echipamentul de protectie: angajatorul sau salariatul? meeri_m meeri_m Va rog, ma poate ajuta cineva cu informatii in legatura cu achitarea sau nu a contravalorii echipamentului de protectie a muncii, tip bocan de protectie pentru ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! contravaloarea echipamentului de lucru se suporta ... unni unni Buna ziua! Contravaloarea echipamentului de lucru se suporta de angajat sau de angajator? Multumesc! (vezi toată discuția)