avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la munca al beneficiarului de pensie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la munca al beneficiarului de pensie

Conform art. 107, al. 4 din legea 263/2010 ,, pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrieriila pensie , realizeaza stagiu de cotizare pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii."

Intrebarea mea este: Pensionarii care au iesit anticipat la pensie, pot dobandii stagiu de cotizare ( adica se pot angaja cu contract individual de munca ) incepand cu data cand au devenit pensionari pentru limita de varsta?

Ce statut au persoanele pensionate anticipat fara penalitati (stagiu de cotizare 40 ani si 3 luni + armata 1an si 6 luni + ani cumulati in conditii deosebite grupa a - II - a de munca 4 ani si 8 luni) pana la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta, adica peste 6 luni. Pot fi angajate cu contract individual de munca?
Ani lucrati in conditii de grupa a - II - a 26 ani si sase luni cu un procent de 80 % si 85%. De unde rezulta ani cumulati 4 ani si 8 luni.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:23, 24 Mai 2011
1. Cat timp sunteti beneficiar al unei pensii anticipate sau anticipate partiale nu puteti cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie (adica se retine contributia pentru pensie).
2. Dupa ce pensia se transforma in pensie pentru limita de varsta nu mai exista aceasta interdictie si puteti cumula pensia cu orice alt venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare mariana1955 mariana1955 Va intreb conditiile in care se poate pensiona un barbat, data nasterii este 25.09.1949 Vechimea in munca este de 40 de ani si 9 luni fara armata si ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare femeie JULIA59 JULIA59 Buna ziua, sunt nascuta in mai 1959, am lucrat 34 ani si 8 luni din care 9 ani 3 luni in grupa II, pe urma am fost 1 an in somaj, ,momentan nu lucrez, la ce ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)