Un mic ajutor daca se poate. Intrebarea este urmatoarea: Daca intr-o cauza procurorul dispune n.u.p, sau incepe u.p si da solutia scoaterii pe art.10 lit.b-b1 CPP, nu este obligat sa comunice partilor implicate in proces sau persoanelor interesate, masurile luate (art.246 CPP) ?! Acest lucru nu reprezinta o neexercitarea a rolului activ si o imposibilitate ca persoana interesata sa-si exercite dreptul la aparate mai departe ?!respectiv cu o plangere pe art.278 sau adresarea unei instante civile pentru daune materiale si morale ?! Precizez ca este vorba despre un incident petrecut acum 1 an si 2 luni. Nici pana acum nu am primit nici o decizie luata. Masurile enumerate mai sus sunt cele presupuse de mine... Multumesc
Nu sunt sigur, asa presupun. A fost vorba de un accident rutier din care au rezultat 2-3 zile de ingrijiri medicale materializate printr-un certificat medico legal care a fost si el depus la dosarul cauzei. Presupun ca e vorba de o scoatere de sub urmarire penala pe art.10 lit b sau b1. Dar indiferent de ce masuri s-au luat, nu mi-a fost comunicat nimic, ceea ce pare dubios. Eu am precizat in declaratii ca ma consider parte civila in procesul penal si cer daune morale si materiale....
Uitati-va la o varianta mai buna vis-a-vis de despagubiri auto :
2010 DRIL nr.3 Accident de circulaţie. Vehicul neasigurat. Parte responsabilă civilmente. Fondul de protecţie a victimelor străzii. În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 251 din Legea nr. 31/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 24 din C.pr.pen, în procesul penal, Fondul de protecţie a victimelor străzii are calitatea de parte responsabilă civilmente şi poate fi obligat singur, iar nu în solidar cu inculpatul, la plata despăgubirilor civile către persoanele păgubite prin accidente de vehicule neasigurate.
Nu va pot spune exact cum functioneaza ca m-a pazit D-zeu de asa ceva dar faceti si dvs. niste sapaturi.
Pe de alta parte ca rasp la intrebarea dvs :
Astfel, rezoluţiile sau ordonanţele de netrimitere în judecată date de procuror pot fi atacate cu plângere la prim procurorul parchetului, în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe actul respectiv, iar prim procurorul trebuie să soluţioneze plângerea în termen de 20 de zile de la primirea ei şi să comunice persoanei interesate modul de rezolvare.
În situaţia în care prim procurorul soluţionează plângerea în termenul prevăzut de art. 277 din Codul de procedură penală şi, prin rezoluţie, se pronunţă în sensul respingerii ei, persoana interesată, căreia i se comunică soluţia, poate formula plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării, la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă.
Pentru ipoteza în care prim procurorul parchetului nu soluţionează plângerea în termen de 20 de zile de la primirea ei, art. 278 indice 1 alin. (2) din Codul de procedură penală prevede că persoana interesată se poate adresa cu plângere instanţei de judecată tot într-un termen de 20 de zile care, însă, începe să curgă de la expirarea termenului de 20 de zile în care prim procurorul trebuia să soluţioneze plângerea împotriva soluţiei de netrimitere în judecată.
Sfat nu contati prea mult pe ei si faceti sapaturi la politie unde ati depus plangerea, apoi la procuratura. Si mare, mare atentie ca e plin de jigodii.
A.. Pe civil nu se vor baga pana nu vor stabili clar vinovatia in penal...
Mersi Mysogyn. In ceea ce priveste legea cu privire la despagubirile auto am auzit si eu de ea, dar nu as vrea sa ajung acolo. Ceea ce tine de plangerea procedural penala, la fel ma gandeam si eu, dar problema e ca nu ma ajuta aceasta plangere in cazul in care nu am aflat DELOC pana acum nici o masura pe care ar fi luat-o parchetul in dosar. Pe langa asta, eu stiam ca te poti adresa unei instante civile chiar daca nu exista autoritate de lucru judecat pe parte penala. Daca se reia procesul penal, procesul civil se suspenda. Poate ma insel. Multumesc oricum.
Plangere penala !?
tutu12
In urma unei plangeri pe art. 307 C. penal , avand o rezolutie NUP ( fapt des intalnit in Parchetele tarii ) , ca asa stiu domnii procurori sa interpreteze ... (vezi toată discuția)