avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Tatal soacrei mele a decedat in 1980, mostenitori ramanand mama si cei doi copii (soacra mea si fratele dansei). La taxa de succesiune soacra mea nu a renuntat la drepturile ei asupra casei si terenurilor. In anul 2010 a decedat si mama soacrei mele in urma careia nu s-a mai facut taxa de succesiune. Intrebarea mea este mama soacrei mele putea sa faca act de proprietate pe casa si terenuri fratelui?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 17:27, 24 Mai 2011
Presupun ca "taxa de succesiune" inseamna deschiderea sucesiunii. Mama soacrei dumneavoastra nu putea instraina decat ceea ce era al dansei adica ceea ce a mostenit, iar in cazul in care bunurile detinute impreuna cu sotul (tatal soacrei dvs.) au fost bunuri dobandite in timpul casatoriei, inseamna sucesiunea s-a dezbatut doar pe o jumatate din acestea, cealalta jumatate fiind de drept a dansei. In acest context, daca nimeni nu a renuntat la sucesiunea tatalui soacrei dvs., atunci fiecare a luat dupa cum urmeaza: mama soacrei - 50% din bunurile prtajate, fratele soacrei si soacra cate 25% din aceste bunuri.
Daca succesiunea tatalui soacrei a fost dezbatuta, iar in urma acesteia s-au stabilit drepturile fiecarui mostenitor (inclusiv ale mamei soacrei), atunci aceasta putea foarte bine sa faca orice voia cu aceste drepturi, bineinteles fara a incalca rezerva mostenitorilor care beneficiau de aceasta rezerva.
Este indicat insa sa reveniti cu mai multe detalii referitoare la succesiunea tatalui si chiar mult mai indicat sa consultati un avocat cu prezentarea actelor pe care le detineti si precizarea celor pe care le contestati (sau asupra carora aveti de solicitat lamuriri si/sau modalitati de actiune in caz de nemultumiri).
Putea sa instraineze doar cota indiviza care-i apartinea, rezultata din mostenirea de la sotul sau si din cota sa de bun comun (pentru bunurile dobandite in timpul casatoriei cu sotul sau).
Nu a fost facuta iesirea din indiviziune
stefaniaalina75 a scris:

Nu a fost facuta iesirea din indiviziune

Asta nu reprezinta o piedica, putea sa instraineze cota sa indiviza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire alisia alisia buna ma numesc andrea si av vrea sa ma lamuriti cu ceva lucruri daca se poate.soacra mea ar dori o lamurire .uitati care este problema.mama ei ar vrea sa ... (vezi toată discuția)
Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Are sora mea drept la moștenirea soțului decedat? Giubega Giubega Sora mea a fost casatorită 31 ani .Soţul ei provenit dintr-o familie formată din 3 fraţi şi 2 părinţi. Tatăl şi cei 3 fii decedaţi. După urma ... (vezi toată discuția)