avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ma numesc andrea si av vrea sa ma lamuriti cu ceva lucruri daca se poate.soacra mea ar dori o lamurire .uitati care este problema.mama ei ar vrea sa treaca averea pe fiul ei ,dar sucesiunea dupa tata nu a fost facuta acesta este decedat .soacra mea ar vrea sa stie daca are dreptul la ceva de acolo sau macar dupa tata. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:40, 3 Mai 2009
Mama soacrei dvs ar trebui sa faca succesiunea dupa sotul ei iar daca nu vrea, poate sa o deschida soacra dvs .Inteleg ca in urma decedatuli a ramas soía si doi copii, un fiu si pe soacra dvs.
Evident ca are si ea dreptul la o parte din masa succesorala alaturi de frate si mama.=D>
Eu inteleg ca este vorba despre parintii soacrei dumneavoastra. Tatal care esyte decedat si a carui succesiune nu s-a dezbatut, iar mama vrea sa lase totul unui fiu.
In ceea ce priveste mostenirea dupa tatal.....sotia supravietuitoare (mama) are dreptul la 1/4 din bunurile care fac parte din masa succesorala, iar copiii, indiferent de numarul lor de 3/4 (aceasta cota se imparte in mod egal intre copii). Deci, soacra dum,nmeavoastra are drept la bunurile care au apartinut tatalui....
Daca am inteles eu bine, e vorba de mama mamei soacre, care ar vrea sa lase partea sa de mostenire nepotului ei ( sper sa nu fi incurcat complet mamele!)
primul pas e dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune ( aceasata se poate face fie la notar, fie prin instanta, ultima varianta neinsemnand neaparat un proces obositor, totul putandu-se realizanda printr-o tranzactie). Averea ramasa se va imparti intre mama soacrei si toti copiii soacrei si a defunctului ( sau si copii numai ai defunctului, daca exista copii din relatii anterioare). Averea de impartit este 1/2 din masa bunurilor obtinute de soti in timpul casatoriei si bunurile proprii ale sotului decedat, prima jumatate fiind a mamei soacre, ramasa in viata.
mama soacra, dupa ce intocmeste actele de mostenire si partaj impreuna cu ceilalti mostenitori de care am vorbit anterior, va putea sa vanda la nepot partea ei de mostenire alaturi de averea proprie ( eu as sfatui-o sa se gandeasca f. bine inainte de a semna un astfel de act).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! socrul meu, detinator al unui certificat de mostenitor ... monica61 monica61 Buna ziua! Socrulmeu, detinator al unui certificat de mostenitor pentru casa si teren, a murit, lasand in urma o sotie si patru copii. Vor sa faca succesiunea ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Dezbatere masa succesorala ionela-pc ionela-pc buna ziua, tata a decedat acum trei luni si am ramas , mama, eu si sora mea. va rog sa-mi spuneti care este termenul limita pentru dezbaterea masei ... (vezi toată discuția)