avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere masa succesorala

buna ziua,
tata a decedat acum trei luni si am ramas , mama, eu si sora mea.
va rog sa-mi spuneti care este termenul limita pentru dezbaterea masei succesorale si care ar fi cota de impartire a mostenirii intre mama si cele doua surori ?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 01:36, 14 Noiembrie 2013
Termenul de acceptare e de un an de la deces. Pentru dezbatere nu aveti un termen limita, insa e bine sa finalizati dezbaterea pana la 2 ani de la deces ca altfel platiti impozit de 1 % din valoarea bunurilor mostenite.
Din ce avea tata la data decesului, mama va mosteni 1/4, iar dvs veti imparti egal cu sora cele 3/4.
In masa succesorala intra bunuri proprii ale tatalui si jumatate din bunurile comune.
mamei ii revin 1/2 din masa succesorala la bunuri proprii. Cealalata jumatate (partea tatalui) se imparte intre mama-pe de o parte si copiii oricati la numar pe de alta parte.optiunea succesorala are termen de 1 an.
luissiana a scris:

mamei ii revin 1/2 din masa succesorala la bunuri proprii. Cealalata jumatate (partea tatalui) se imparte intre mama-pe de o parte si copiii oricati la numar pe de alta parte.optiunea succesorala are termen de 1 an.

In functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs, sotului supravietuitor i se stabileste o cota de :

a) 1/4 din masa succesorala daca vine la mostenire cu descendentii defunctului, indiferent de numarul lor
b) 1/3 din masa succesorala daca vine la mostenire impreuna cu colateralii privilegiati si ascendentii privilegiati, indiferent de numarul lor
c) 1/2 din masa succesorala daca vine la mostenire fie cu colateralii prvilegiati fie cu ascendentii privilegiati
d) 3/4 in msa succesorala daca vine la mostenire impreuna cu colateralii ordinari sau ascendentii ordinari, indiferent de numarul lor

Mama va avea jumatatea ei din totalul averii, iar din jumatatea tatalui mama va avea 1/4 din masa succesorala pentru ca vine la mostenire cu descendentii defunctului, iar dumneavoastra o sa aveti impreuna cu sora trei patrimi, adica 3/4 din masa jumatatea averii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire - a doua sotie Valentinovialy Valentinovialy Buna ziua. Dupa decesul mamei, am dezbatut masa succesorala impreuna cu tatal meu pentru bunurile dobandite de acestia de-a lungul casatoriei . Acum ma aflu ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)