avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... concilierea directa
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

concilierea directa

O cunostinta a fost victima furtului autoturismului.
Autoturismul era asigurat la valoarea de 23320 Euro.
In urma furtului s-a deschis dosarul de dauna, iar dupa toate verificarile persoana pagubita a fost invitata la negocieri.
Acesta a refuzat propunerea facuta de Asigurator, si a solicitat concilierea , pta indeplini procedura .
In urma concilierii punctul de vedere al asiguratorului a fost ca ei nu despagubesc suma asigurata intrucat nu reprezinta valoarea reala a autoturismului si i-au facut pagubitului o oferta de 6000 E(aproape un sfert din suma asigurata).
Ca sa faca aceasta oferta i-au spus ca pe contractul de achizitie din Germania este trecuta o suma mult mai mica, respectiv 4000E si ca aceasta este valoarea reala a autoturismului.
In contractul casco spune ca se despagubeste la valoarea reala si ca valoarea reala reprezinta pretul de nou din care se scade uzura de 10%/an vechime.
Intrebarea mea este in instanta ce sanse ca sa isi primeasca suma asigurata va avea?
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 15:32, 28 Mai 2011
In functie de asigurator, valorile de nou sunt agreeate conform cataloagelor si site-urile de specialitate. Daca suma asigurata a fost corect calculata (conform normelor interne a fiecarui asigurator) pagubitul trebuie sa primeasca valoarea stipulata in polita scazand eventualele fransize.
Sanse de castig in instanta sunt foarte mari cu atat mai mult cu cat pagubitul prezinta si o evaluare corecta a masinii conform cataloagelor agreate de asigurator
Suma asigurata au stabilit-o cei de la asigurari. Au consultat catalogul, au identificat modelul, iar din pretul din catalog au scazut 30% uzura.
Problema lor este ca in contractul de vanzare cumparare este trecuta suma de 4000, mult mai putin decat suma asigurata.
Aceasi procedura de stabilire a sumei asigurate au folosit-o la toate contractele de casco incheiate: valoare de nou- uzura de 10% pe an= suma asigurata.
Acum spun ca este o supraasigurare, dar in aceasta situatie prin contract eu aveau posibilitatea de denuntare a contractului si de modificare a greselilor(daca erau), dar nu au facut acest lucru .
Au mers pe supraasigurare doar cand au trebuit sa despagubeasca.
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
Matei Eugen Marius, utilizator
Nu se ia in considerare valoarea din contractul de vanzare-cumparare in stabilirea sumei asigurate. Se pot trece sume modice in aceste contracte. Daca eu imi vand masina cu 500 euro unui prieten, asiguratorul ma despagubeste 500 euro?
Daca nu va intelegeti amiabil, veti avea castig de cauza in instanta.
Situatia este cel putin aberanta:thumbdown:
Valorea despagubirii in caz de furt este CEA DIN POLITA DE ASIGURARE Daca acolo scrie 23 320 E, 23.320E se platreste de Asigurator indiferent daca ii convine (acum) sau nu!Atunci cand a incheiat contractul(polita) si a calculat prima de asigurare ca procent din suma asigurata, nu a avut obiectiuni, deci a semnat=s-a angajat sa plateasca aceasta suma in caz de dauna totala!! Orice pretentia actuala este tardiva si fara efect, supraasigurarea nu au decat s-o recupereze de la persoana/persoanele care sunt responsabile de incheierea politei.
Prietenul are toate sansele sa castige litigiul cu asiguratorul, in baza legii partilor contractuale (conditiile de asigurare).Incercarea de a se invoca "supraasigurarea" nu se aplica la polita CASCO, unde exista norme de evaluare matematica, raportat la cataloagele de preturi existente, sarcina fiind exclusiv in sarcina angajatului asiguratorului care intocmeste polta.
N.B.: Ce se incearca acum, este amestecarea normelor RCA , cu cele Casco.
Daca masina era DONATA,(fara valoare tranzactionabila) inseamna ca asigurarea s-a facut/platit pentru valoarea ZERO DESPAGUBIRI?
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
nucu$, utilizator
Amiabil nu se mai poate intelege. A fost deja concilierea directa, si aceasta a fost pozitia lor la conciliere. Va platim suma de 6000 deoarece in contractul de vanzare cumparare german suma trecuta era de 4000, care este valoare reala a autoturismului.
Practic ei nu respecta contractul incheiat de ei, cu clauzele contractuale stabilite tot de ei(respectate de pagubit), cu suma asigurata tot de ei stabilita.
Ma puteti ajuta cu ceva practica judiciara in acest sens?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
Matei Eugen Marius, utilizator

Alte discuții în legătură

Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)
Asigurare casco si rca presidio presidio Este legal ca firma de leasing sa factureze casco si rca cu tva catre utilizator persoana juridica? Va rog sa ma informati daca exista baza legala. MULTUMESC (vezi toată discuția)
Negocierea in urma furtului unui autoturism Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius O cunostinta a fost victima furtului autoturismului asigurat casco. In urma furtului s-au respectatat toate prevederile contractuale, a fost depusa plangere la ... (vezi toată discuția)