avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plata pensie alimentara

buna seara

am primit hotararea de divort si pe ea este scris ca sotul meu este obligat sa imi plateasca pensie alimentara pt copil incepand cu data de 01.08.2010 .
Aceasta data este data la care el a intentat prima oara proces de divort , proces care s-a suspendat pt neprezentarea partilor si a fosr reluat in acest an in mai.
Divortul s-a pronuntat pe data de 9 iunie.
incepand cu ce data e legal sa imi plateasca pensia alimentara? cu data trecuta in hotarare sau ......?
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 10:31, 25 Mai 2011
Pensia se datoreaza de la data inserata in dispozitivul hotararii de partaj, respectiv de la 01.08.2010.
Daca intre timp nu a prestat intretinere minorului/minorilor atunci va trebui sa va achite intreaga suma (pentru 10 luni).
In situatia in care, in timpul unui proces in care, printre altele, mama minorului a cerut si pensie alimentara, iar tatal afirma ca nu lucreaza dar ca ar plati suma de 500 RON pe luna, se constata mai tarziu ca lucra (neoficial s-a aflat ca respectivul lucreaza, probabil inca "la negru" caci procesul inca nu s-a terminat), acesta poate fi acuzat de declaratii false si poate fi pus sa plateasca retroactiv? Bineinteles, daca nu va alege sa lucreze "ascuns" pana la majoratul copilului :)))sau pana ce acesta nu va termina studiile!
Mentionez ca s-a cerut de la ANAF si ITM relatii, si nu figureaza cu venituri pe 2010 sau cu contract de munca pe anul 2010, dar din surse sigure am aflat de curand ca tatal lucreaza, fara insa a putea afla daca cu acte in regula. Pana la urma voi afla, dar procesul se va termina.
Daca aflati dupa terminarea procesului si credeti ca veniturile ar genera o pensie de intretinere mai mare puteti solicita majorarea pensiei de intretinere.
Cu asta sunt de acord, cunosc optiunea aceasta.
Dar , sa zicem ca in 2 luni aflu exact care e situatia lui, si mai aflu ca el chiar din timpul procesului avea un salariu (am cerut si am primit date pentru anul 2010, dar acum suntem in luna mai), il dau in judecata pentru marire, dar voi cere relatii si anterioare datei in care il dau in judecata, pentru ca mi se pare aiurea ca la inceputul procesului sa spui ca nu ai venituri, iar acum cand ai, sa taci si sa ascunzi asta, folosindu-te de datele primite de la autoritati care deja s-au 'invechit". Procesul a durat un an, intre timp se pare ca omul a gasit job.

Alte discuții în legătură

Plata pensie alimentara procedura ameliamutu ameliamutu buna seara am primit hotararea de divort si pe ea este scris ca sotul meu este obligat sa imi plateasca pensie alimentara pt copil incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor adriana istrate adriana istrate Am intentat actiune de divort pe data de 20.12.2010, cerand -desfacerea casatoriei -incredintarea minorului -plata pensiei de intretinere pt minor incepand ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil emila emila Buna ziua. Ajutor! Totusi nu are nimeni un raspuns pentru aceasta intrebare?Este foarte posibil ca fostul sot sa aiba venit in strainatate dar merge pe ideea ... (vezi toată discuția)