Noi ne-am confruntat cu o asemenea problema in toamna trecuta...
Problema: o baterie (desi noua, nouta) defecta in locuinta unei femei in varsta, bloc P+4.
Ce se intampla, la noi blocurile P+4 sunt alimentate cu AR dintr-o retea speciala pentru aceste imobile, presiunea fiind max. 3 barr . Blocurilr P+10 sunt deservite de o alta retea, unde presiunea este de 5-6 barr.
Cu privire la apa calda (AC) - aceasta provine din reteaua pentru blocuri P+10, intra in punctul termic, este incalzita si livrata ambelor tipuri de blocuri (P+4 si P+10). Ei, la blocurile P+4, in momentul in care cele doua "ape" , AR si AC se intalnesc intr-o baterie defecta sau intr-o masina de spalat automata care are acolo un frl de distribuitor - care se mai defecteaza, presiunea AC, mai mari, invinge la propriu, presiunea AR, mai mici si trece in instalatia de apa rece a intregului imobil, asa cum s-a afirmat mai sus.
Toti proprietarii din scara sa se uite cu atentie la contorii de apa rece si calda, sa observe cum se invart: o functionare normala a acestora denota ca in ap. respectiv nu este nici-o defectiune, insa in ap. cu bateria defecta, apometrul de pe apa calda va inregistra un consum foarte mare, iar cel de apa rece se va invarti inapoi, ducand index-ul spre valori mai mici.
Deci, ori fiecare proprietar face testul cu fiecare baterie din apartament - prin deschiderea doar a apei calde (uneori nici nu trebuie deschis robinetul, daca bateria este defecta, presiunea apei calde trece oricum), ori asociatia aduce un meserias care stie cum sa gestioneze situatia.
Fenomenul este deosebit de periculos, poate afecta tevile si garniturile de pe instalatia apei reci, confectionate sa functioneze la temperaturi mai mici. Chiar si apometru de pe AR se poate defecta!