avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Retragerea unui asociat din societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Retragerea unui asociat din societate

Am si eu o nelamurire in urmatoarea speta: un SRL cu 4 asociati; societatea detine 4 spatii comerciale. Unul dintre asociati vrea sa se retraga si vrea ca unul din spatii sa ii revina in proprietate, cu acordul celorlalti asociati . Care este procedura?
Cel mai recent răspuns: Ruks18 , utilizator 00:07, 16 Iulie 2008
Daca acest spatiu comercial a fost adus in societate ca aport in natura, din acel moment el nu mai apartine asociatului ci este al societatii, chiar daca ulterior unul dintre asociati se retrage, acesta din urma are dreptul numai la dividende nu si la bunurile care au fost aduse in societate ca aport in natura.

In cazul in care toti asociatii sunt de acord ca spatiul respectiv sa fie preluat de asociatul care se retrage, trebuie sa faceti o hotarare AGA prin care decideti desfiinatre punctului de lucru, iar ulterior puteti vinde acel spatiu comercial asociatului care se retrage.

Referitor la retragerea asociatului din societate aveti nevoie de urmatoarele:
- hotarare AGA prin care decideti cesionarea partilor sociale (tot prin aceasta hotarare puteti sa decideti si desfiintare punctului de lucru);
- contract de cesiune parti sociale (nu este nevoie sa fie autentificat de notar);
- atunci cand partile sociale sunt vandute la un pret mai mare decat valoare nominala a partilor sociale, trebuie sa faceti dovada ca s-a platit impozitul pe venit de catre cedent;
- daca cesionarul nu este asociat in firma, este nevoie de o declaratie pe proprie raspundere, insensul ca indeplineste conditiile prevazute de lege sa detina calitatea de asociat intr-un SRL;
- contorul de cuvinte pentru hotararea AGA.
Buna ziua!
Intrucat nu mentionati, imi permit sa consider ca cele patru spatii comerciale sunt aflate in proprietatea societatii.
In cazul retragerii unuia dintre asociati din firma, acesta isi cesioneaza partile sociale unuia dintre ceilalti trei sau altei/altor persoane din afara firmei care vor deveni in acest fel asociati.
Avand in vedere ca cesiunea poarta numai asupra partilor sociale si nu asupra bunurilor firmei, modalitatea de instrainare a unui bun al societatii catre o persoana este vanzarea.
Asa cum afirma si utilizatorul de mai sus, inainte de vanzare, societatea isi va inchide acel punct de lucru.
Daca totusi se doreste continuarea activitatii in acel spatiu comercial, ulterior vanzarii, se poate incheia un contract de inchiriere/comodat intre societate si noul proprietar in baza caruia se poate mentine punctul de lucru.
Cu stima,
av. Silviu Serban
este nevoie de urmatoarele acte :
- hotararea AGA prin care decideti cesionarea partilor sociale
- hotararea AGA prin care decideti desfiintarea punctului de lucru;
- contorul de cuvinte pentru hot AGA.
- contract de cesiune parti sociale
Atentie: in ciuda a ceea ce se spune, chiar si pe acest forum, pe alocuri , contractul de cesiune parti sociale nu este nevoie sa fie autentificat de notariat;
Pe de alta parte atentie si la :
- daca partile sociale sunt vandute la un pret mai mare decat valoare nominala , trebuie dovedit ca s-a platit impozitul pe venit de catre cedent;
- daca cesionarul nu este asociat, trebuie o declaratie pe proprie raspundere, cum ca indeplineste conditiile prevazute de lege sa detina calitatea de asociat intr-un SRL;
Dupa cesionarea partilor sociale care presupunem ca se intampla acum , cedentul va putea beneficia de dividende aferente rezultatului pe 2008 in 2009 cand se vor repartiza? avand in vedere ca jumatate de an a fost asociat ?
in cazul in care are acest drept , cum se procedeaza daca asociatii care raman doresc sa-i cumpere de p-acum acest drept ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat din srl igna_florin igna_florin intr-un srl cu doi asociati unul se retrage ce pasi trebuie urmati dupa? trebuie schimbat actul constitutiv sau nu? daca da va rog sa imi spuneti ce pasi ... (vezi toată discuția)
Transmiterea partilor sociale.cesiune ContSters182184 ContSters182184 Buna ziua. 1)Pe perioada suspendarii activitatii unei societati-cu raspundere limitata cu asociat unic-se pot cesiona partile sociale ori trebuie mai intai sa ... (vezi toată discuția)