avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere asociat din srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere asociat din srl

intr-un srl cu doi asociati unul se retrage ce pasi trebuie urmati dupa?
trebuie schimbat actul constitutiv sau nu? daca da va rog sa imi spuneti ce pasi trebuie sa urmeze asociatul
Cel mai recent răspuns: doinytza , utilizator 16:59, 27 August 2009
se intocmeste o hotarare a asociatilor, cu contor de cuvinte , prin care se hotaraste retragerea lui x din societate si cesionarea, la valoarea nominala ,a partilor sociale catre celalt asociat sau catre o terta persoana. odata cu aceasta hotarare se face si un act constitutiv actualizat conform respectivei hotarari, o cerere de inregistrare mentiuni , taxe la registru si cam atat. nici hotararea si nici actul constitutiv actualizat nu trebuie sa aiba forma autentica. este suficient sa fie sub semnatura privata
Cum sa hotarasca AGA retragerea? Nu este un act de vointa exclusiv al asociatului care doreste sa se retraga? Parerea mea este ca ar trebui un act aditional cu contract de cesiune si apoi act constitutiv reactualizat.
Retragerea unui asociat nu este un act unilateral in toate cazurile, retragerea se face doar in anumite conditii prevazute de:
Potrivit art 226 alin (1) din Legea nr 31 / 1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatul in societatea in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
in cazul in care actul constitutiv prevede retragerea fara acordul celorlalti asociati Aga nu hotareste retragerea asociatului ci ia act de retragerea asociatului, pentru retragerea din hotietate asociatul convoca Aga si aduce la cunostinta retragerea sa din Societate si modul cum se vor prelua partile sale sociale de catre asociatul care ramane sau de catre o terta persoana. Pasi pe care i-a descris @livia.mazare sunt corecti, formulare nu este buna......
Dar in cazul prevazut de lit. B AGA chiar hotareste sau nu retragerea

In orice caz(exceptie lit. C) retragerea se face obligatoriu in AGA,
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
Analore, utilizator
Problema este f simpla!
asociatul cedent cedeaza partile sale sociale asociatului cesionar sau altei persoana.
Se face o hotararea a AGA, un act aditional la actul constitutiv, un contract de cesiune si se actualizeaza actul constitutiv si gata.
apoi te duci la ORC si le inregistrezi.

succes
tomaaurelian a scris:

Problema este f simpla!
asociatul cedent cedeaza partile sale sociale asociatului cesionar sau altei persoana.
Se face o hotararea a AGA, un act aditional la actul constitutiv, un contract de cesiune si se actualizeaza actul constitutiv si gata.
apoi te duci la ORC si le inregistrezi.



succes
Exact la asta m-am referit si eu, avand in vedere cazul in speta . Voiam sa spun ca nu este suficienta doar o Hotarare AGA ci mai este necesar si un contract de cesiune eventual inclus in actul aditional. Actul aditional va sta apoi la baza modificarii si actualizarii actului constitutiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot iesi dintr-un srl cu actionariat 50% la 50%? ContSters277603 ContSters277603 Suntem 2 asociati iar relatiile sunt tensionate.Firma este infiintata de 12 ani si are ca domeniu de activ.constructii si exploatare materiale de ... (vezi toată discuția)
Model de cerere de retragere din societate. andreea32 andreea32 Sunt asociat intr o societate si vreau sa ma retrag.Vreau sa fac cererea de retragere dar nu stiu exact ce trebuie sa scriu in cerere.exista un model standard ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)