Buna ziua!
Am cumparat un teren in 2007. La data cumpararii terenului in zona nu era intocmit PUZ.
Luna trecuta am solicitat eliberarea Certificatului de Urbanism si dupa eliberarea acestuia mi s-a spus
ca pt obtinerea autorizatiei de constructie trebuie confruntat Proiectul Cadastral cu PUZ. La aceasta consultare am aflat ca in PUZ. (care este trimis spre aprobare la primarie), pe schita terenului meu este prevazuta o mare intersectie, care imi acopera practic tot terenul. De asemenea mi s-a solicitat sa fac un act notarial prin care cedez terenul in folosul domeniului public conform PUZ actual. Mentionez ca la data intocmirii Puz-ului actual nimeni din toata zona nu a fost consultat in aceasta privinta si ca doresc sa-mi costruiesc casa, nu sa cedez terenul.
As vrea sa-mi spune-ti daca daca conform legii Primaria ma poate obliga sa cedez terenul in folosul domeniul public.
De asemenea, as dori sa stiu daca voi primi despagubiri si ce sanse legale am ca sa-mi pastrezi terenul.
Multumesc!
Multumesc!
Dar daca primaria nu mi-a facut nici o oferta prealabila sunt obligat sa le cedez terenul?
In ce conditii se face despagubirea? (in conditiile pietei plus daune)
Primăria trebuie să vă cheme la negocieri, să vă facă o ofertă și dacă nu sunteți de acord fie să mărească prețul, fie să devieze traseul intersecţiei, fie să vă dea în judecată - caz în care veţi solicita o expertiză care va stabili cu siguranţă un preţ mult mai mare decât cel oferit de Primărie. Statul vrea să ia teren cât mai ieftin şi să-l vândă, după caz, cât mai scump. Statul mai mult ia decât dă...;)
Ca de obicei, apelez din nou la dvs.
Tatal meu doreste sa vanda un teren extravilan unei persoane care ne va plati contravaloare a terenului prin virament bancar. Stiu ca vanzatorul va plati un impozit la notariat asemanator impozitului pe venit. Imi puteti spune care sunt procentele retinute din valoarea totala a contractului in functie de suma incasata? (Am cautat in codul fiscal, dar nu ma descurc )
Codul fiscal prevede
Art. 77.1. - (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel: a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
Prin urmare, impozitul este in functie de valoarea tranzactiei si de perioada in care a fost dobandit terenul.