Prin clasare se inchide urmarirea penala, atunci cand nu exista invinuit in cauza , acesta fiind un motiv de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale.
Urmrirea penala se desfasoara in rem( cu privire la fapta) , fara punerea in miscare a actiunii penale. Dupa identificarea faptuitorului insa se pune in miscare activitatea de tragere la raspundere penala a faptuitorului, si atunci urmariea penala se desfasoara in personam( cu privire la faptuitor)
Atunci cand urmarirea penala s-a desfasurat in rem, neexistand invinuit in cauza, la propunerea organului de cercetare penala, sau din oficiu, procurorul dispune clasarea cauzei.Inexistenta invinuitului, presupune lipsa oricaror date cu privire la persoana care ar fi comis fapta, deci necunoasterea faptuitorului. Cand se stie insa ca fapta a fost comisa de o persoana, dar aceasta nu a fost inca identificata, nu se poate dispune clasarea cauzei, cercetarea penala urmand a fi continuata pana la identificarea faptuitorului Clasarea cauzei se dispune si atunci cand se constata ca fapta este consecinta unui fenomen al naturii, neprovenind dintr-o actiune umana. De asemenea, cand este vorba despre o moarte naturala, o vatamare corporala sau moarte cauzata de victima).Clasarea se poate dispune atunci cand s-au facut cercetari in vederea descoperirii autorului faptei, dar nu s-a ajuns la stabilirea identitatii acestuia, nefiind posibila atunci cand in cauza s-a pus in miscare actiunea penala,fiindca aceasta solutie presupune existenţa unui invinuit, devenit inculpat.
Deci , clasarea se dispune cand nu exista invinuit in cauza, fie pentru ca urmarea faptei nu se datoreaza unei actiuni umane ci, unui fenomen al naturii ( in acest caz clasarea se dispune imediat) , sau, faptuitorul nu este cunoscut;
Cand fapta nu se datoreaza actiunii unei persoane, clasarea poate fi pronuntata de indata, iar atunci cand autorul nu este cunoscut numai dupa epuizarea cercetarilor ce se fac in vederea identificarii autorului.
In practica exista numeroase situati in care evidenta organelor de urmarire penala exista cauze cu autori nedescoperiti (A.N.) si nu se poate dispune solutia clasarii , cauzele se mentin pe rolul organului de urmarire penala pana la descoperirea autorului sau pana la intervenirea unei cauze care impiedica exercitarea actiunii penale.
Se poate dispune clasarea si in cazul in care intervine prescriptia raspunderii penale.
Uneori, dupa clasare, se poate dispune si reluarea urmaririi penale dupa clasare, daca se descopera faptuitorul sau au disparut motivele care impiedicau desfasurarea urmaririi penale.